svenske valget
Lar Marie Nguyen Berg og Arild Hermstad, nasjonal talsperson for MDG, under klimamarsj i Stockholm. Foto: Privat

Miljøbyråd Lan Marie Berg med rapport fra Stockholm: – Skremmende rasisme, miljø står på spill

Valgkamp i Sverige: – Det er skremmende å se hvordan politiske partier sprer rasisme på åpen gate. Verdens mest fremtidsrettede miljøpolitikk står på spill.

Lan Marie Nguyen Berg
Lan Marie Nguyen Berg er byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune.

Dette valget er veldig viktig. De neste årene kommer til å bli helt avgjørende for om vi klarer å stoppe klimaendringene. Miljöpartiet har satt full fart i den svenske klimapolitikken, og jeg håper de får fortsette sitt arbeid i regjeringen med å omstille Sverige til et fossilfritt velferdsland.

Også i Sverige har sommeren vært ekstremt varm. Det har vært store problemer med tørke og skogbranner. Denne sommeren har vist at alle land må gjøre mer og det må gjøres raskere. Slagordet til Miljöpartiet er «Nu! Klimaet kan ikke vente».

Miljøet står på spill

Den grønne bevegelsen jobber over hele Europa med å kutte klimautslipp og omstille samfunnet. I Sverige sitter Miljöpartiet i regjering og har fått gjennomslag for den kanskje mest fremtidsrettede miljøpolitikken for noe land i verden. Dette står på spill. Den borgerlige alliansen har lagt frem en klimaplan som vil reversere og avvikle viktige klimatiltak og øke utslippene.

svenske valget 2
Lan Marie Berg og 15 år gamle Greta Thunberg som har skolestreiket for bedre klimapolitikk. Foto: Privat

Mens vi i Norge har en regjering som åpner stadig flere oljefelt og motorveier, så ser vi i Sverige hva som skjer når Miljöpartiet får makt.

Svenskene har blant annet fått gjennomslag for en klimalov, med mål om null klimautslipp i 2045, en kraftig satsing på kollektivtransport, høyere flyavgifter og gir én milliard i elsykkelstøtte over hele Sverige etter modell av ordningen fra Oslo.

Skremmende rasisme

Det er gøy å være med å bidra til valgkampen og ikke minst å gå gjennom Stockholms gater i en stor klimamarsj.  Jeg har også fått snakket litt storbypolitikk med både miljø- og samferdselsbyrådene i Stockholm som selvsagt også kommer fra Miljöpartiet.

Det er skremmende å se hvordan politiske partier sprer rasisme på åpen gate. Valget er derfor også et viktig veiskille for hvordan svenskene skal forholde seg til høyrepopulister. Miljöpartiet er den klareste stemmen mot rasisme og kunnskapsforakt.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer