DEBATT

Henrik Dahl Jacobsen
I stedet for å ta ansvar for konsekvensene av egne valg, velger Høyre og Venstre å skylde på alle andre, sier Henrik Dahl Jacobsen (AP).

– Oppsiktsvekkende ansvarsfraskrivelse fra Høyre-byrådet. Realiteten er at de kom til dekket bord

For å få råd til å kutte i eiendomsskatten, rammer byrådet bydelene, som er ansvarlige for barnevern, hjemmetjenesten, bestilling av sykehjemsplasser og barnehager. Kuttene vil treffe de mest sårbare. I tillegg har de ikke klart å finne penger til en eneste satsing for å stanse barne- og ungdomskriminaliteten.

Publisert

Det er nesten imponerende å se hvordan Høyre og Venstre konkurrerer om å skylde på alle andre for at de ikke klarer å innfri egne valgløfter. Sist i rekken er Oslo Høyres gruppeleder Merete Agerbak-Jensen i VårtOslo.

Selv om de styrer Oslo, hevder Høyre/Venstre-byrådet likevel at deres problemer er alle andres feil. Realiteten er at det skyldes deres egne politiske valg.

For et år siden vant Høyre og Venstre byrådsmakten i Oslo. Under valgkampen ble det lovet en rekke dyre løfter som gratis barnehage for de under 1 million i inntekt, store samferdselsprosjekter eller å redusere de kommunale avgiftene. Disse har alle blitt avlyst etter valget.

Noen valgløfter er helligere

Deres viktigste prioritering har vært å redusere eiendomsskatten på de dyreste boligene. De har kuttet eiendomsskatten med 450 millioner kroner. I valgkampen var deres løfte til velgerne at dette var mulig uten å kutte i kommunens tjenester. Også dette løftet er brutt.

For å få råd til å kutte i eiendomsskatten, varsler byrådet nå massive kutt i kommunens tjenester neste år. Fremover blir det store nedskjæringer i skoler og sykehjem. Også aktivitetstiden for eldre kuttes kraftig.

De største kuttene rammer bydelene, som er ansvarlige for barnevern, hjemmetjenesten, bestilling av sykehjemsplasser og barnehager. Kuttene vil treffe de mest sårbare. I tillegg har de ikke klart å finne penger til en eneste satsing for å stanse barne- og ungdomskriminaliteten i budsjettet.

I stedet for å ta ansvar for konsekvensene av egne valg, velger Høyre og Venstre å skylde på alle andre.

Oslo har aldri fått mer penger

De sterkeste angrepene retter Høyre-/Venstre-byrådet mot regjeringen. Problemet er bare at Oslo aldri har fått større overføringer fra staten enn nå. Bare neste år ligger Oslo an til å få 500 millioner kroner i frie inntekter.

I tillegg er det innført en rekke velferdsløft som Oslo tjener på. Nå tar staten regningen for aktivitetsskolen for 1.-3. trinn. Siden det rødgrønne byrådet allerede innførte dette da vi styrte, betyr det at Oslo får omtrent 500 millioner kroner i frie midler.

Videre har foreldrebetalingen i barnehager blitt redusert betydelig, noe som også innebærer en overføring på rundt 500 millioner kroner til Oslo. Når høyresiden argumenterer for at Oslo taper penger på det nye inntektssystemet, unnlater de å fortelle at Oslo har fått langt mer penger kompensert, og totalt får mer fra regjeringen nå.

Byrådet kom til dekket bord

For det andre skylder de på det tidligere Arbeiderparti-byrådet, og håndplukker noen utvalgte tall for å skape en misvisende historie om hvordan økonomien ble styrt. Realiteten er at dagens Høyre/Venstre-byråd kom til dekket bord.

Oslo opplevde en betydelig økonomisk forbedring etter åtte år med rødgrønt styre. Gjeldsgraden ble redusert, kommunen beholdt topp kredittvurderinger, alle regnskap gikk i pluss, vi betalte ned gjeld ved hver anledning, og Oslo ble kåret til Norges mest næringsvennlige kommune av NHO.

Slutt å bortforklare

Høyre og Venstre har mislykkes fordi de kom med en rekke urealistiske løfter uten en plan for hvordan disse skulle gjennomføres. Nå ser de at regningen ikke går opp, og i stedet legger de skylden på alle andre.

Det er på tide at de tar ansvar for sine egne feil, i stedet for å gjemme seg bak bortforklaringer.

Powered by Labrador CMS