Elektrisk stemning under MDGs valgvake på Sentralen i Øvre Slottsgate valgkvelden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

MDG største parti på Grünerløkka og Sagene. Er nest størst i tre andre sentrumsbydeler

I to av fem sentrumsbydeler er Miljøpartiet De Grønne størst parti ved bystyrevalget. I tillegg er MDG nest størst i både bydel St. Hanshaugen, Frogner og i Gamle Oslo. 20. september blir resultatene for bydelsvalget klart.

Publisert

Indre Oslo by har nesten vært utsatt for en grønn revolusjon i bydelene. MDG er enten størst eller nest størst i alle av hovedstadens fem sentrumsbydeler, ifølge stemmene på valgdagen i bystyrevalget.

Fortsatt borgerlig flertall i bydel Frogner

Frogner er en bydel der det har vært mye støy og bråk rundt byrådets sykkelveier, og er også tradisjonelt en sterk Høyre-bydel. Men Høyre går kraftig tilbake fra 49,3 prosent i 2015 til 41,2 prosent oppslutning ved årets valg. Men de borgerlige beholder likevel et flertall, blant annet fordi Frp løfter seg med 0,2 prosentpoeng og har 5,5 prosent oppslutning.

Fylkesleder Siavash Mobasheri og Rødt har gjort tidenes Oslo-valg. i bydel Gamle Oslo stemte 12,7 prosent av velgerne Rødt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Også Venstre går frem i bydel Frogner. Ikke med så mye, men med 0,4 prosentpoeng, til 8,8 prosent. Høyre, Venstre og Frp oppnår dermed 55.5 prosent oppslutning ved bystyrevalget i indre Oslos tradisjonelt borgerlige bydel.

I bydel Gamle Oslo er MDG nesten like store som Ap i bystyrevalget. Kun to prosentpoeng skiller de to partiene. Ap med en tilbakegang fra 35,3 prosent til 21,3 prosent er fortsatt største parti. Men med MDG på andreplass med 19,3 prosent.

Hvem blir BU-leder i Gamle Oslo?

Men det meste oppsiktsvekkende med Gamle Oslo er at de tre rødgrønne partiene MDG, SV og Rødt nesten har rent flertall, med samlet oppslutning på 46,6 prosent dersom dette hadde vært valg til bydelsutvalget. SV har 15,1 og Rødt 12,2 prosent oppslutning i Gamle Oslo.

Agnes Viljugrein (22, midten) med hennes enda yngre partikollegaer Sara Ali Barzinje (t.v., 21) og Fawzi Abdirashid Warsame (t.h., 20). Foto: Privat

Arbeiderpartiet gikk til valg med 22 år gamle Agnes Viljugrein som toppkandidat i bydel Gamle Oslo. Planen var at 22-åringen skulle bli byens yngste BU-leder. Men for at Aps plan skal holde stikk i Gamle Oslo må trolig MDG, Rødt og SV tilbys noe i erstatning dersom bydelstallene viser seg å holde også i bydelsvalget.

Bydelen har solid rødgrønt flertall i bystyrevalget med oppslutning fra over 67 prosent av velgerne, dersom disse tallene holder til BU-valget. Da er det ingen selvfølge at Ap skal lede flertallet i Gamle Oslos bydelsutvalg.

MDG doblet på St. Hanshaugen

De siste fire årene har MDG vært en del av en borgerlig konstellasjon i bydel St. Hanshaugen. I motsetning til i Rådhuset, der MDG styrer sammen med SV og Ap og har Rødt som støtteparti. I bydel St. Hanshaugen har MDG samarbeidet med Høyre og Venstre.

Den konstellasjonen kan ha vært av betydning for en kraftig økning i bystyrevalget: MDG har gått fra 12,1 prosent i 2015 til en oppslutning på 22 prosent ved årets valg.

Arbeiderpartiet var nest størst etter valget i 2015, med en oppslutning på 25 prosent. Men ble likevel henvist til å spille annenfiolin. Ved årets valg har Ap sunket som en sten i bydel St. Hanshaugen og får 16,5 prosent oppslutning. Spørsmålet nå er om dette speiler bydelsresultatet som kommer i neste uke.

Men også Høyre har gått kraftig tilbake, fra 30 til 23,1 prosent oppslutning.

MDG i førersetet på Løkka og Sagene

Men det er i de gamle arbeiderbydelene Grünerløkka og Sagene MDG virkelig fester grep i bystyrevalget. I begge bydeler er Miljøpartiet størst. På Grünerløkka gikk MDG fra 11,8 prosent i 2015 og til 21,5 prosent oppslutning ved årets bydelsvalg. En fremgang på 9,7 prosentpoeng.

Samtidig opplever Ap en kraftig tilbakegang. Partiet mistet 13,7 prosentpoeng og gikk fra 33 prosent i 2015 til 19,4 prosent oppslutning på Grünerløkka i år. Samtidig styrker både SV og Rødt seg på Løkka med en oppslutning på henholdsvis 13,7 prosent og 9,7 prosent.

Samlet får byrådspartiene og Rødt oppslutning på over 64 prosent i bydel Grünerløkka. Men med MDG som største parti, er det ikke nødvendigvis Ap som fortsatt får ha ledervervet i bydelsutvalget dersom bystyretallene holder seg ved BU-opptellingen.

Navnene klare 20. september

Noe lavere oppslutning får de rødgrønne samlet sett i bydel Sagene, men også her er godt over 60 prosent av velgerne bak MDG, Ap, SV og Rødt. Miljøpartiet er bydelens største parti med oppslutning på 22,2 prosent. En fremgang på 10,6 prosentpoeng siden bystyrevalget i 2015. Arbeiderpartiet har gått fra 32,1 prosent ved forrige valg til 19,6 prosent oppslutning. Og er bydels Sagenes nest største parti.

Alle valgresultater fra bystyrevalget for samtlige kretser i Oslos bydeler finnes på nettsiden valgresultat.no.

De endelige resultatene for alle de 15 bydelsutvalgene publiseres på kommunens nettsted når valgstyret har godkjent dem. Det skjer etter planen 20. september på ettermiddagen. Her står kandidatfordelingen, det vil si hvilke 15 representanter som får plass i hvert av de 15 bydelsutvalgene.

Men tallene for valg til BU kan være annerledes enn til bystyret. Spenningen ligger i hvordan de vil avvike.

Powered by Labrador CMS