Veggismandag

Oslo Raw på Adamstuen er blitt et fenomen i byen. Foto: Kristin Svanæs-Soot
Oslo Raw på Adamstuen er blitt et fenomen i byen. Foto: Kristin Svanæs-Soot

Oslo Raw er en dundrende suksess, og innehaver Tiril Refsum har nærmest blitt et fenomen

Med mottoet «Du må nyte før du kan yte», har Oslo Raw tilført Oslo noe nytt, en cafe som er helvegansk, rå og økologisk, og særlig kjent for sine vakre kaker.

Publisert

Ta et bittelite lokale litt utenfor allfarvei, fyll det med ustekte kaker laget av frø, dadler, fett og nøtter og tilsett fine farger - og vips har du en kjempesuksess.

Ikke verdens mest overbevisende salgsargumenter kanskje, men faktum er at Oslo Raw er en dundrende suksess, og innehaver Tiril Refsum har nærmest blitt et fenomen i byen.

Fakta Veggismandag

Bak Veggismandag står Kristin og Beathe. De driver Mandel & Sesam, et fotobyrå rettet mot grønn livsstil, bærekraft og plantebasert mat. Hver mandag deler de et grønt måltid i Oslo, uten å bruke de store summene. Kristin spiser vegansk, Beathe vegetarisk.

Vi kommer rundt lunsjtider, og klarer akkurat å klemme oss inn på en hylle i vinduet, lekkert dandert med puter i duse farger. Jeg blir sittende med knærne oppunder haken.

Hva er raw food?

Det finnes mange varianter, men betyr i all hovedsak at maten ikke har blitt varmebehandlet over 40- 49 grader.

Maten er derfor som regel most, hakket, tørket eller blandet. Kaker er ofte fryst, mens salater gjerne er rå, med innslag av fermenterte grønnsaker.

Rundt oss er det mye blomster, speil og vennlige slagord på små skilt, men det er særlig én ting som slår oss. Det er fullt med damer. Fullstendig proppfullt!

Jente-vorspiel?

I et heldig øyeblikk blir det ledig på et vanlig bord, og vi kaster oss over det. Vi skjønner at vi har truffet midt i lunsjrushen, så vi bestiller så fort vi klarer, en salat og dagens suppe, en matcha latte og ingefær kombucha.

I lokalene til Oslo Raw er det blomster, speil og vennlige slagord på små skilt. Foto: Kristin Svanæs-Soot
I lokalene til Oslo Raw er det blomster, speil og vennlige slagord på små skilt. Foto: Kristin Svanæs-Soot

Mens vi venter, ser vi rundt i lokalet og må bare le. Det er litt som å være på en blanding av jente-vorspiel og damefestival. Det er lang kø utenfor døren, og inne på Oslo Raw er lydnivået rimelig høyt, ettersom alle skravler samtidig. Maten vår blir servert av en rimelig stresset, men blid servitør, som har sitt svare strev med å rydde unna etter tidligere gjester.

Silkemyk hummus

Salaten min består av mange ulike rå grønnsaker, lett syrnet blomkål, avokado og en sødmerik tahini-dressing. Salaten blir litt i groveste laget, men er lekker og fargerik med stripete beteskiver og rødkål. Hummusen er silkemyk og deilig, den er absolutt av de beste vi har smakt. Den grønne matcha latten er nydelig og er, i sin romslige kopp, et lite måltid i seg selv.

Kristin har fått servert en suppe som er så varm at den nærmest koker, og vi venter utålmodig på at den skal kjøle seg litt ned. Hun har fått den samme hummusen ved siden av suppen, med noen lekre små kjeks. «Sykt gode», ifølge Kristin. Alt servert på en liten fjøl.

Mange av gjestene kommer fast og lovpriser den økologiske maten. Foto: Kristin Svanæs-Soot
Mange av gjestene kommer fast og lovpriser den økologiske maten. Foto: Kristin Svanæs-Soot

Fordi vi sitter tett på naboene her, kommer vi lett i snakk med dem, og de lovpriser denne nye «rene» maten. De kommer fast for brunch-menyen. Det er tydelig at folk liker konseptet. Etter hvert kjølner suppen nok til at Kristin klarer å spise den, og hun er fornøyd med smaken, uten at den er noe utenom det vanlige.

Lettere kaotisk stemning

Stemningen er hektisk. Alle skravler, kaffekvernen går for fullt, en eller annen alarm på en maskin piper høyt, og på toppen av det hele ligger noe musikk. Musikk er å dra det litt langt, vi hører faktisk bare bassen.

– Ikke noe sted å gå om du er ute etter litt ro akkurat, påpeker Kristin. Det er lett å være enig. Det er superkult her, det er så tydelig noe annet enn det man er vant til, men det er lettere kaotisk.

Vi ser at naboens suppe har en lekker topping. – Jaha, den glemte de visst på min, påpeker Kristin, men synes egentlig ikke at hun savnet noe.

Lakriskaken smelter i munnen og smaker himmelsk. Foto: Kristin Svanæs-Soot
Lakriskaken smelter i munnen og smaker himmelsk. Foto: Kristin Svanæs-Soot

Kaken smelter i munnen

Ettersom Oslo Raw først og fremst er blitt kjent for kakene sine, må vi jo smake. Vi er imidlertid ganske mette og bestemmer oss for å dele en lakriskake, og den er himmelsk.

Deilig sterk smak av lakris, fast i konsistensen, og den smelter i munnen. Men et halvt stykke er mer enn nok. Sammen med lunsjen, er det mer enn nok kalorier, uansett hvor rått alt er, og vi kjenner at vi har forspist oss begge to. Neste gang hopper vi over lunsjen og går rett for kake!

Superhelten ankommer

Vi nærmest vakler ut av lokalet, da vi ser selveste Tiril Refsum ankomme. Fra utsiden hører vi ingenting, men ser at hun står litt som en filmstjerne i midten av kafeen og stråler med sitt store smil.

Tiril Refsum er blitt en levendegjøring av mange jenters drømmer: Kvinnelig, smart og uredd. Foto: Line Dammen / Gyldendal
Tiril Refsum er blitt en levendegjøring av mange jenters drømmer: Kvinnelig, smart og uredd. Foto: Line Dammen / Gyldendal

Alle i lokalet følger med øynene dette symbolet på vår tid. Kvinnelig, smart og uredd, en levendegjøring av mange jenters drømmer.

Refsum er en vellykket gründer som gjør stor suksess med sitt eget konsept, en blanding av sunnhet og nytelse, som også markedsføres med kule klær og det siste innen interiør. Samtidig raser hun gjennom Instagram som en superhelt med kakefat morgen og kveld.

Boblende av energi, er hun sin egen levende reklame. Som det står på et skilt der inne: “YAY its your day!”

Fakta, Oslo Raw:

  • Nærmeste holdeplass: Adamstuen
  • Adresse: Ullevålsveien 82
  • Toalett: Helt krise, de har ikke!
  • Kaffe: Plantemelk i flere varianter

På jakt etter en vegetarisk lunsj. Her ligger flere veggismandager.

Powered by Labrador CMS