Veggismandag

Nordvegan heter et utested med vegansk mat i Kristian IVs gate. Foto: Mandel & Sesam
Nordvegan heter et utested med vegansk mat i Kristian IVs gate. Foto: Mandel & Sesam

Nordvegan – et grønt spiseri i sentrum. Her får du ikke kjøtt og fisk

Mange rynker på nesen av uttrykket vegan, hva er det liksom, spiser de i n g e n t i n g ? Og hvordan kan man bli mett? Vel, ingen av oss klarte å spise opp rettene våre på Nordvegan.

Publisert

Byen grønnes på alle måter. Blomsterpotter, sykkelfelt og mindre biler. I Kristian IVs gate, rett ved Det norske teatret, ligger et helgrønt spisested, med det oppklarende navnet Nordvegan.

Navnet fungerer på alle språk og sender et klart og tydelig budskap om akkurat hva de serverer. En ting er at de ikke serverer kjøtt og fisk, men vegan betyr at de heller ikke bruker egg, melk, smør, buljong, honning… Ja, ingen av ingrediensene har noensinne vært innom dyreriket.

Veggismandag

Kristin og Beathe driver Mandel & Sesam, et lite fotobyrå, i Oslo, rettet mot grønn livsstil og bærekraft, vegetarisk og plantebasert mat. Hver mandag deler de et grønt måltid i Oslo, uten å bruke de store summene. Kristin spiser vegansk, Beathe vegetarisk.

Meny på tavler og små skilt

Det vil være en overdrivelse å si at Nordvegan tar interiør på alvor. Blandingen av nye lysekroner, indisk-inspirerte lamper, planter og trevirke virker i det hele tatt lite gjennomtenkt, men vi er glade for at det er lyst og relativt moderne. De dunkle råkost-barenes tid er definitivt over, og her skaper treveggene og plantene like fullt en hyggelig atmosfære. Utenfor suser trikken forbi, men inne er det et behagelig lydnivå.

Serveringen foregår etter buffetprinsippet, med menyen på tavler og små skilt i disken. Priser og valgmuligheter er godt forklart, bare du tar deg tid til å lese alt. Det er i all hovedsak to varianter, man kan velge å sette sammen en tallerken med ulike ting selv eller velge en ferdig sammensatt rett.

De dunkle råkost-barenes tid er definitivt over. På Nordvegan skaper treveggene og plantene en hyggelig atmosfære. Foto: Mandel & Sesam
De dunkle råkost-barenes tid er definitivt over. På Nordvegan skaper treveggene og plantene en hyggelig atmosfære. Foto: Mandel & Sesam

Fornøyelig fravær av døde dyr

Beathe valgte en “Buddha Bowl” - en bolle med ulikt tilberedte grønnsaker, udon nudler, toppet med Hoisin saus og crispy fritert østerssopp. Den var generøs og smaksrik, og soppen på toppen var virkelig den lekre lille prikken over i-en. Skikkelig godt!

Kristin valgte å sette sammen en tallerken selv, og tok utgangspunkt i dagens gratinerte fennikel med fyldig saus og et ekstremt vellykket “ostelokk”. “Fullstendig fravær av døde dyr!” sukket Kristin fornøyd. Ved siden av hadde hun en gylden couscous som hun gjerne kunne spist uten noe mer til, men hadde i sin entusiasme i tillegg valgt både salat, nøtter og en hummus dressing.

Mange rynker litt på nesen av uttrykket vegan, hva er det liksom? Foto: Mandel og Sesam
Mange rynker litt på nesen av uttrykket vegan, hva er det liksom? Foto: Mandel og Sesam

Vegan, hva er det?

Da vi kom klokken halv tolv var det relativt folketomt, men ti på tolv raste det inn folk til lunsj, og frem til halv to var det mer eller mindre fullt. Serveringen var rask og effektiv, det som tar mest tid er å orientere seg på tavlemenyene, men det blir man nok fort vant til.

Mange rynker litt på nesen av uttrykket vegan, hva er det liksom, spiser de i n g e n t i n g ? Og ikke minst, hvordan kan man bli mett? Vel, ingen av oss klarte å spise opp rettene våre, og vi er over gjennomsnittlig glade i å spise, så det er den minste bekymringen.

Vi anbefaler alle en tur innom her, uavhengig av hvilken matretning man bekjenner seg til. Vel bekomme!

  • Nærmeste trikkeholdeplass: Prof. Aschehougs plass
  • Toalett: Rent. Ikke stellebord.
  • Kaffe: Har plantemelk, selvsagt.
Powered by Labrador CMS