Urban Osloborger, tilreisende trønder eller bare sugen på noe grønt. Spiser du på det nye vegan-spisestedet NOFO, vet du at dette måltidet setter ingen store avtrykk på planeten.
Når du trer inn i bakgården ved gamle Posthallen i Kvadraturen, blir du møtt av det som minner om brosteinsbelagt piazza fra sydligere strøk. Frisører og små butikker har fått selskap av det veganske spisestedet NOFO.
De fire bokstavene står for Nordic Foodprint, som vi tolker som en slags blanding av carbon footprint og nordic food. NOFO ønsker å være mer enn bare en kafé, og det ligger en miljøtanke bak alt fra produsent og råvarer, via nedbrytbart bestikk til en uttalt målsetning om å ikke skape noe søppel.
Veggismandag
Bak Veggismandag står Kristin og Beathe. De driver Mandel & Sesam, et fotobyrå rettet mot grønn livsstil, bærekraft og plantebasert mat. Hver mandag deler de et grønt måltid i Oslo, uten å bruke de store summene. Kristin spiser vegansk, Beathe vegetarisk.
Inspirerende omgivelser
Lokalet i seg selv er relativ lite og byr på en miks av materialer. Marmor, fløyel, stål og planter gjør at stedet oppleves moderne, samtidig som et gigantisk langbord i tre tilfører et rustikt element.
Delvis sotede speil på den ene langveggen gjør at lokalet virker større, uten at man får trang til å speile seg hele tiden. «Holy moly», utbryter Kristin og blar i en gigantisk kokebok som ligger på langbordet. «Her er det inspirasjon over alt».
Annonse
Moderne farmbowls
Vi går frem til disken, studerer menyen og maten, før vi bestiller og betaler. Hovedkonseptet her er «Farmbowls». Man velger en base, legger til tre toppinger og avslutter med en dressing. Vi valgte begge «greens» som base, med ulike toppinger og dressing.
Kristin tar brokkoli, søtpotet og kremet blomkål, mens jeg går for søtpotet, squash og blomkål. Aioli er min absolutte favoritt, og denne er kremet og smaksrik, den beste veganske utgaven jeg har smakt. Kristin er fornøyd med sin hot sauce, som lever opp til navnet sitt og gir retten litt snert.
– Dette er skikkelig godt, sier Kristin. – Dessuten kan man jo ta med kjøttiser hit også. Dette er mat som passer for alle, som metter skikkelig.
Ujålete mat
Maten er rykende varm og de individuelle smakene på ingrediensene kommer godt svært frem. Grønnsakene er tilberedt på ulike måter, noen crunchy, noen møre, men alle gode. I motsetning til andre bowls vi har spist, er det her mye større biter her.
Det er heller ingen små blomster eller unike rariteter som pynt, sirlig dandert med pinsett, i sikte. Noe som bidrar til å forsterke følelsen av det ujålete og passer godt til det de på nettsiden sin kaller «plant based comfort food». Porsjonene er rause, man kan like gjerne velge dette til en middag som til en lunsj.
Spis uten avtrykk
Navnet er engelsk, nettsiden er på engelsk og menyene i selve lokalet er på engelsk. De ansatte snakket imidlertid norsk, så det får en til å lure. Kan det være at de sikter seg inn mot turister?
Uansett. Urban Osloborger, tilreisende trønder eller bare sugen på noe grønt. Spiser du på NOFO vet du at akkurat dette måltidet setter ingen store avtrykk på planeten.