— Vi må aldri glemme drapet på Benjamin Hermansen

Publisert

I dag er det 16 år siden drapet på Benjamin Hermansen. Vi må ikke glemme.

I dag er det 16 år siden Benjamin Hermansen ble knivstukket og drept på Holmlia kun på grunn av hudfargen sin.

Jeg var bare 3 år gammel og husker ikke så veldig mye fra den tiden, men årene etter og oppveksten på Holmlia har helt klart vært preget av drapet på Benjamin.

Rasisme og høyreekstremisme
Både på barneskolen og ungdomsskolen snakket vi mye om rasisme og konsekvenser av høyreekstremisme. Og vi har fått høre om historier fra våre lærere som hadde han som elev om hvilken flott gutt han var.

For meg har det å vokse opp på Holmlia vært preget av dette meningsløse og brutale drapet, men det har ikke bare vært vondt og negativt.  For på Holmlia vet vi veldig godt at mangfold og samhold gjør oss sterkere sammen.Benjamin Hermansen, folkehav

Min far var den første på åstedet
Vi har hvert år markert 26.01.2001, en dag vi på Holmlia aldri kommer til å glemme. Det er reist en statue av Benjamin der han ble drept på Åsbråten på Holmlia, og hvert år går det et fakkeltog dit.

Min far, som har jobbet på kveldstid i alle år som drosjesjåfør, var den første som kom til åstedet den kvelden, fordi han skulle plukke opp en passasjer. Kompisen til Benjamin kom løpende til pappa og fortalte at vennen hans var blitt knivstukket, og at han måtte ringe ambulansen og politiet. Det gjorde pappa. Men livet til Benjamin sto dessverre ikke til å redde, og drapet ble et symbol som førte til at hele Norge tok avstand fra rasisme.

Glem ikke Benjamin
Benjamins Minnefond har alltid hatt "Glem ikke - 21.01.2001" som sitt slagord. I dag, 16 år etter, virker det dessverre som om drapet på Benjamin er glemt.

Det er ikke bare kommentarfelt på sosiale medier som florer av rasistiske utsagn, men politikere og statsråder spiller i stor grad på splittelse og fremmedgjøring. Peker man på det, blir man stemplet som "politisk korrekt", og får høre at man nesten ikke kan kritisere noen ting uten å bli kalt rasist.

Handler ikke om å slenge rasistkortet
Det handler ikke om å slenge "rasistkortet" rundt seg i hytt og pine, men det er ikke til å stikke under en stol at høyreekstremismen øker i Europa og verden, og at "vi" og "dem"-mentaliteten øker betraktelig.

"Retten til å mene er sterkere enn retten til verdighet og trygghet", skriver Benjamins Minnefond på sin Facebook-side. Det er veldig skummelt og ekkelt. For vi vet veldig godt hva det kan føre til, det har historien vist oss gang på gang. Derfor må vi ikke være historieløse, og vi må aldri glemme!

Powered by Labrador CMS