Ankerbrua en vinterkveld. Foto: Kyrre Songstad Seim

Lokalhistoriker har gitt ut bok om alle Akerselvas bruer og fosser

— Det er stor interesse for Akerselva. Til og med New York Times har skrevet pent om den, sier tidligere sivilingeniør og lokalhistoriker Kjell Erik Sterten.

Etter at Sigurd Senje ga ut boka Akerselva i 1990, har det kommet flere bøker om elva. Siste bidrag kom ut høsten 2016.

Forfatteren selv kaller boka en fotobok, men vel så interessante er alle historiene han forteller. Sterten dokumenterer i alt 49 bruer over Akerselva. Han tar for seg alt fra bruk til hvilke materialer som er brukt. Også fossefallene fotograferer og omtaler han.

Intenst detektivarbeid

— Jeg har skrevet om 13 fossefall. Det er tross alt ikke mer enn 150 meter fall fra Maridalsvannet til fjorden. All vannkraft har blitt utnyttet i elva, og kampen om vannet sto lenge mellom Akerselvens Brugseierforening og Wedel Jarlsberg på Bogstad, forteller den entusiastiske forfatteren.

Forfatter Kjell Erik Sterten (t.v.) overleverer boka Akerselvas bruer og fosser til Trond Bakke i Studentsamskipnaden. Foto Anders Høilund

Sterten har drevet et intenst og interessant detektivarbeid i byarkivet og ellers. Han har gått og syklet langs elva og brukt fotografiapparatet flittig.

— Jeg er interessert i lokalhistorie, og nå som jeg er pensjonist, har jeg tid til å dyrke denne interessen, sier Sterten.

Skrev jubileumsbok for Korsgata borettslag

— Jeg lagde en jubileumsbok for Korsgata borettslag på Grünerløkka, hvor jeg bor, og det ga såpass mersmak at jeg fortsatte å skrive om bruene og fossene. Det er stor interesse for elva og historien rundt. Til og med New York Times har skrevet pent om elva vår, sier den tidligere sivilingeniøren.

Ankerbrua og Åmot bru

— Favorittbrua mi er Ankerbrua. Den er så flott med Dyre Vaas skulpturer. Åmot bru er også en favoritt. Åmot bru er brua Lillebjørn Nilsen synger om i sangen Far har Fortalt.

Oslo kommune kjøpte Åmot bru i 1952. Den skulle bli en portal til teknisk museum, men museet havnet på Helsfyr, og siden på Kjelsås. Brua står fortsatt ved Øvre Foss på Grünerløkka.

Åmot bru var Norges første hengebro i stål og strakk seg over Drammenselva. Nå står den i forkortet versjon ved Øvre Foss på Grünerløkka. Foto: Kyrre Songstad Seim

Den, i historisk sammenheng, først omtalte brua over Akerselva er Grünerbrua. I 1197 het stedet Aggers bru og var åsted for et slag mellom Baglerne og Birkebeinerne. Mer om dette kan du lese i Stertens bok.

Mange bruer under utvikling

Sterten peker på hvor mye raskere utbyggingen foregår nå, enn i tidligere tider. Da Nybrua, den som ligger ved legevakten, ble bygget i 1832, var det den første permanente brua som sto ferdig siden Christiania Vaterlands bru ble åpnet i 1650. I dag var flere bruer under utvikling bare mens han holdt med boka, og enda flere er under planlegging.

Boka er tilgjengelig ved henvendelse til forfatteren: ksterten@getmail.no

Powered by Labrador CMS