DEBATT

– Jeg skulle virkelig ønske at det hadde vært mer Pride feiring da jeg var liten.
– Jeg skulle virkelig ønske at det hadde vært mer Pride feiring da jeg var liten.

– Det er ikke bra hvis vi aggressivt hjelper barn og unge til å finne ut hvem de er

Ja, det er mulig å overkorrigere og i for stor grad dytte verdier og synspunkter på unge mennesker. Det er viktig at barn og unge selv får bestemme hvem de er og at voksne ikke forteller dem hvem de skal være eller hva de skal tenke.

Publisert

Jeg vokste opp på Nordstrand i Oslo og tilbrakte mine yngre dager på Ekeberg og på Nedre Bekkelaget. Jeg spilte fotball for KFUM og Vålerenga og er svært glad i byen jeg har vokst opp i.

Jeg er også trans og står midt i prosessen med å bytte kjønn fra mann til kvinne.

Da jeg var liten fantes det knapt noen rollemodeller i media som var åpent homofile eller hadde en annen legning eller kjønnsidentitet enn det helt vanlige. Det var ikke en eneste voksen person i min hverdag som var homofil, bifil eller trans.

Den gang var det ikke en kollektiv feiring av Pride i Oslo, som det er nå, med busser som flagger, folk som er ikledd regnbuefarget tøy og bedrifter som gjør logoene sine regnbuefargede.

«Jævla homse»

Det jeg fikk høre om å være LGBTQ+ var fra voksne eller jevnaldrende som snakket nedlatende rundt temaet eller som spekulerte i om den og den var homofil, bifil eller trans.

Det var vanlig å høre ting som «jævla homse» i dagligtalen til folk. Jeg har selv blitt kalt en homse eller lignende ord mange ganger.

Det var ikke noe jeg tok meg spesielt nær av, men det sier noe om hvordan det var på starten av 2000-tallet her i byen. Det var ikke greit å være homofil, bifil og i hvert fall ikke å være trans.

Det er fantastisk

Fast forward 20 år så har vi nå debatter om det er for mye Pride-feiring og om det er en overrepresentasjon av regnbuefargede personer og verdier i media og i hverdagen til folk.

Jeg tror vi må se på det som en enorm seier i seg selv at det er der samfunnsdebatten befinner seg. Nå er det vanlig i Pride-måneden å se flagg og regnbuefarger nesten hvor enn du går i gatene.

Det er fantastisk! Og jeg syns det bør feires. Vi må ikke glemme hvor langt vi er kommet.

Det kunne gitt meg troen

Jeg skulle virkelig ønske at det hadde vært mer Pride feiring da jeg var liten. Jeg skulle ønske det var mer representasjon i media og på skolen av folk som representerte de verdiene Pride-feiringen står for. Jeg skulle ønske at jeg hadde hatt noen å snakke med om hva jeg kjente på eller noen å se opp til som representerte de verdiene som bodde i meg.

Det hadde gitt meg følelsen av at jeg ikke var så annerledes og at det var mulig å få et godt liv, uavhengig av legning eller kjønnsidentitet. Jeg tror det kunne gitt meg tro på at jeg kunne blitt tatt godt imot for den jeg er.

Han elsket kjoler

Men ja, det er mulig å overkorrigere og i for stor grad dytte verdier og synspunkter på unge mennesker.

Det er ikke bra hvis vi skal definere hverandre eller aggressivt hjelpe barn og unge (eller voksne) til å finne ut hvem de er.

Jeg så for eksempel nylig en kommentar på Facebook fra en mor som fortalte at sønnen hennes hadde elsket å gå i kjoler da han var liten. Hun hadde latt han gå i hva han ville og ikke tillagt det noen særlig større betydning.

I dag er sønnen gift og har fått barn med en kvinne. Hvis han hadde vært ung nå, kunne det vært en sjanse for at han ble oppmuntret til å skifte kjønn. Sannsynligvis ikke vondt ment, men det kunne likevel vært helt galt for han.

Det er viktig at barn og unge selv får bestemme hvem de er og at voksne ikke forteller dem hvem de skal være eller hva de skal tenke.

Det betyr forresten at vi heller ikke bør fortelle ungdommen at de skal være heterofile.

Unge må bestemme selv

Det er viktig at vi skaper en atmosfære for barn og unge hvor det er helt okei om de føler at de har en alternativ legning eller kjønnsidentitet. Det er viktig at det blir kommunisert til dem at de er trygge når de utforsker hvem de er, uten frykt og skam.

Derfor er feiringen av Pride og generell representasjon av LGBTQ+ personer i samfunnet og media viktig.

Det er så viktig fordi det sender klare signaler til barn, ungdom og voksne om at det er trygt for dem å utforske hva de skulle ønske for seg selv og i en partner. Det gir folk friheten til selv å finne ut hvem de er.

Jeg ønsker at Oslo skal være en by for alle. At vi feirer Pride kommuniserer til de unge at de kan ha en annen legning eller kjønnsidentitet enn det vanlige, og fortsatt ha plass i byen.

Happy Pride!

Innlegget ble først publisert på denne bloggen.

Powered by Labrador CMS