Veggismandag

Kjeden «Lett» har i løpet av få år opprettet flere filialer i Oslo, her ved Klingenberg kino. Foto: Kristin Svanæs-Soot
Kjeden «Lett» har i løpet av få år opprettet flere filialer i Oslo, her ved Klingenberg kino. Foto: Kristin Svanæs-Soot

På Lett føler vi oss sunne og deilig mette. Hit går vi lett igjen

Tidligere var det hovedsakelig jenter som sverget til vegetarisk mat, men på Lett er det i dag en hovedvekt av unge menn som sitter ved de ulike bordene.

Publisert Sist oppdatert

For å ruste oss til kommende julefestivitaser, velger vi denne uken å gå for salat til lunsj. Kjeden «Lett» har i løpet av få år opprettet flere filialer i Oslo, og vi velger oss ut en som ligger ved Klingenberg kino.

Julemusikk strømmer ut fra høyttalerne og vinduene er kantet med julepynt. Den nordiske lyse interiørstilen toppes av at den bakre veggen er dekorert med tørket mose, alt gir Lett et sunt og moderne preg.

Fakta, Lett:

Bak Veggismandag står Kristin og Beathe. De driver Mandel & Sesam, et fotobyrå rettet mot grønn livsstil, bærekraft og plantebasert mat. Hver mandag deler de et grønt måltid i Oslo, uten å bruke de store summene. Kristin spiser vegansk, Beathe vegetarisk.

For den effektive arbeidsmauren er det godt med en teknologisk tilnærmelse: her finnes det strømuttak til alle og selvsagt muligheter for å bestille via deres helt egne app, med påfølgende henting eller levering. I en 30 minutters lunsj, som de fleste har, er det absolutt et pluss. Kristin, som har et eget tørrvitse-gen, bemerker at det er fint de gjør det lett for folk.

Menyen er oversiktlig og fin, og Lett serverer i all hodesak salater i wraps eller bowls. Foto: Kristin Svanæs-Soot
Menyen er oversiktlig og fin, og Lett serverer i all hodesak salater i wraps eller bowls. Foto: Kristin Svanæs-Soot

En bowl for enhver smak

Menyen er oversiktlig og fin, og Lett serverer i all hodesak salater i wraps eller bowls. Vil man fokusere på kaloriinntak, er det spesifisert på hver enkelt rett, uten at noe ser overdrevent magert ut.

Man kan fort anta at en helt enkel salatbar blir forutsigbar og kjedelig, men kombinasjonene er fargerike, gjennomtenkte og ikke minst ganske fyldige.

Betjeningen er vennlig og imøtekommende når vi bestiller hver vår salat, og selv om det viser seg at gründeren selv sitter i lokalet, velger vi å tro at dette er standarden.

Kristin velger en asiatisk bowl, med koriander og peanøttdressing og er strålende fornøyd med flere veganske varianter på menyen. Hun legger til en halv avocado for et pristillegg, som er et standard spørsmål.

Dette er muligens for at de med størst appetitt skal føle at de blir ordentlig mette. Jeg går for en bowl med ovnsbakt søtpotet, med feta og hjemmelaget grønnkålpesto og har ikke behov for noe mer.

Den nordiske lyse interiørstilen toppes av at den bakre veggen er dekorert med tørket mose. Foto: Kristin Svanæs-Soot
Den nordiske lyse interiørstilen toppes av at den bakre veggen er dekorert med tørket mose. Foto: Kristin Svanæs-Soot

En innertier

– Det er fint med vanlig bestikk og ekte glass, selv om dette ser ut til å være et take-away sted, sier Kristin. Hun gomler i seg salaten sin med liv og lyst, og nærmest lovpriser blomkålen som er så finhakket at den minner om ris.

– Jeg er jo en skikkelig blomkål-entusiast. Det er bare så innmari digg!

Jeg er på den annen side veldig glad i bakt søtpotet og får tilfredsstilt alle mine matlyster med denne salaten. Den er mektig, crunchy og kombinasjonen med feta er en innertier. I tillegg er den lekker å se på med sine granateple-juveler som troner på toppen. Jeg føler meg sunn, og er deilig mett når jeg er ferdig.

Maten er godt balansert, frisk og samtidig mettende. Foto: Kristin Svanæs-Soot
Maten er godt balansert, frisk og samtidig mettende. Foto: Kristin Svanæs-Soot

Vi kommer tilbake

– Bowlen er så raus at det faktisk ble litt for mye med en avocado i tillegg, sier Kristin, og jobber seg nedover i skålen.

– Kan man si at store porsjoner er et minus? Dette er så godt balansert, så friskt og samtidig mettende at jeg blir helt lykkelig! Det er liksom ingenting å sette fingeren på. Hit går jeg lett igjen.

Vi har bestilt hver vår spritz-drink, fra Norsk Kombucha, en ingefær- og en bærvariant. «Alle» serverer faktisk kombucha nå, og det er utelukkende et pluss, for den er ikke så søt som vanlig brus og passer godt til mat.

Dommen er grønn og god

Tidligere var det hovedsakelig jenter som sverget til denne typen mat, men her er det i dag en hovedvekt av unge menn som sitter ved de ulike bordene, og det er åpenbart at flere er interessert i å spise mer grønt.

Flere av de besøkende sitter og jobber mens de spiser, noe som går fint i den dempede atmosfæren som preger lokalet. Lett er absolutt et godt, sunt og enkelt valg til lunsj, og vi kommer absolutt tilbake!

Praktisk, Lett

  • Nærmeste holdeplass: Nationaltheatret
  • Adresse: Klingenberggata 7
  • Kaffe: Lett har plantemelk
  • Toalett: Ypperlig

På jakt etter en vegetarisk lunsj. Her ligger flere veggismandager.