Veggismandag

På Leon skal man få naturlig og sunn hurtigmat og det i en innpakning som er mer tidsriktig enn de andre kjedene. Foto: Kristin Svanæs-Soot
På Leon skal man få naturlig og sunn hurtigmat og det i en innpakning som er mer tidsriktig enn de andre kjedene. Foto: Kristin Svanæs-Soot

Den britiske matkjeden Leon er kommet til Oslo S

Kjeden Leon har holdt det gående i over et tiår i England og vunnet mange priser. Men i Norge virker det som de har noen startproblemer.

Publisert

Why can´t fast food be good food? Det er etter sigende spørsmålet som fikk de engelske grunnleggerne av Leon til å starte kjeden. Her skal man få naturlig og sunn(ere) hurtigmat, og det i en innpakning som er lekrere, mer miljøvennlig og absolutt mer tidsriktig enn de andre kjedene.

Ettersom vi spiser vegansk og vegetarisk, er det jo ikke til å stikke under en stol at vi er i overkant entusiastiske over konseptet, for Leon har en grønnere meny enn de fleste andre kjedene. Når vi i tillegg ser et skilt med vegansk julewrap, ja da trenger du ikke be oss to ganger.

Fakta, Veggismandag:

Bak Veggismandag står Kristin og Beathe. De driver Mandel & Sesam, et fotobyrå rettet mot grønn livsstil, bærekraft og plantebasert mat. Hver mandag deler de et grønt måltid i Oslo, uten å bruke de store summene. Kristin spiser vegansk, Beathe vegetarisk.

Gir en sunn følelse

Veganske Kristin går for Vegan Christmas Wrap, Crushed Pea Salad og en Goji Berry Juicy Water. Jeg velger en Halloumi & Avocado Burger, LEON Baked Fries og en White Tea & Peach Juicy Water. Innpakningen er fargerik og fin, og sammen med skåler med frukt på disken, grønne planter her og der, får man helt klart en sunnere følelse enn man vanligvis gjør hos konkurrentene.

– Ha ha, de er noen luringer, ler Kristin. – Sunnifiserer saften bare ved å kalle den vann liksom. Smart!

Begge variantene er veldig gode, ikke for søte, og pappsugerør er helt riktig, litt kjipt å putte det i plastbeger, men man har muligheten til å kjøpe drikke på flaske her, så det er fullstendig opp til den enkelte om man vil styre unna plast.

Ertepotta er dritgod

Kristin gomler løs på wrapen, og selv om lefsen er litt seig, er innholdet mektig og smaksrikt, med tranebærsaus, ristede pinjekjerner og et dryss crispy løk. Litt synd at de var tomme for vegansk majones, for det er ikke ofte man ser vegansk utgave i Oslo. Men det er ertene Kristin virkelig blir begeistret for.

– Ertepotta er dritgod, utbryter hun ivrig. Det er snop faktisk! Britene er jo over gjennomsnittlig glade i erter, og denne varianten er en liten lekkerbisken med mynte, sitron og ristede nøtter på.

– Skikkelig bra sommermat dette. Den serveres iskald og er fin å ta med på stranda for eksempel, sier Kristin og drømmer om den hete sommeren som allerede bare er et fjernt minne.

Hurtigmatkjeden Leon har klart å gjøre mye ut av et hjørne på Oslo S. Foto: Kristin Svanæs-Soot
Hurtigmatkjeden Leon har klart å gjøre mye ut av et hjørne på Oslo S. Foto: Kristin Svanæs-Soot

Virker ikke ovnene?

Maten min derimot, den holder en heller trist temperatur. Både halloumi-burgeren og de bakte riflede potetskivene er litt lunkne og triste, og Kristin innrømmer at wrapen hennes ikke er spesielt varm den heller. Vi er usikre på om maten har ligget for lenge, eller om den er varmet for kort.

Burgeren er likevel god i all sin enkelthet. Den er beskrevet med aioli og chili i menyen, men det er avokadoen og halloumien man smaker, og det er helt greit. Kanskje den hadde vært litt varmere om brødet hadde vært grillet?

Å Leon, hvorfor gjør dere det så vanskelig for oss?! Vi har så lyst til å digge dere, men det får da være måte på. Virker ikke ovnene? Eller er det slik at ambisjonene om tempo overgår smaken? Vi tror ikke det. Kjeden har holdt det gående i over et tiår i England og vunnet mange priser. Kanskje er det startproblemer.

Burgeren er god i all sin enkelthet. Men kanskje litt kald. Foto: Kristin Svanæs-Soot
Burgeren er god i all sin enkelthet. Men kanskje litt kald. Foto: Kristin Svanæs-Soot

Hyggelig sted

– Ingen fare for å brenne seg på tunga her da, fint for små barn! Jeg synes de har gjort mye ut av et lite hjørne her på Oslo S ved spor to, humrer Kristin.

Det er jo dessuten gull at de gir de vanlige kjedene litt konkurranse, for fast-food har ikke utviklet seg nevneverdig de siste årene. Hos Leon er interiøret finere, det er absolutt hyggelig å sitte her, de ovnsbaker mye i stedet for å fritere, og tommel opp for valgmuligheter for både veggiser og kjøttiser.  Bare de får opp temperaturen på maten litt, kommer vi helt klart tilbake!

Leon, praktisk:

  • Nærmeste holdeplass: Oslo S
  • Adresse: Jernbanetorget 1
  • Toalett: Bruk de som finnes på stasjonen
  • Kaffe: Plantemelk tilgjengelig

På jakt etter en vegetarisk lunsj. Her ligger flere veggismandager.

Powered by Labrador CMS