DEBATT

— Rundt halvparten av oss som bor i Oslo, bor alene. Mange betaler skyhøye leiekostnader av èn lønning, som gjør det vanskelig å spare opp til egen bolig.
— Rundt halvparten av oss som bor i Oslo, bor alene. Mange betaler skyhøye leiekostnader av èn lønning, som gjør det vanskelig å spare opp til egen bolig.

- Oslo, de singles by. Men de færreste single har råd til å kjøpe bolig

— Denne uken ble det lagt frem tall som viser at en sykepleier med gjennomsnittlig lønn, bare har råd til å kjøpe 1,5 prosent av boligene i Oslo. Det betyr at det er nesten uoppnåelig å kjøpe bolig alene for folk med helt vanlige inntekter.

Publisert

Samtidig bygger vi stadig dyrere boliger, som bidrar til å holde store deler av Oslos innbyggere utenfor boligmarkedet.

I et innlegg i Avisa Oslo skriver eiendomsutvikler Silje Strøm at leilighetsnormen i indre by i Oslo er til stort hinder for å bygge boliger som folk faktisk har råd til. Jeg kunne ikke vært mer enig.

— Halvparten i Oslo bor alene

Oslo omtales gjerne som de singles by. Per 1. januar 2022 var det 360 699 husholdninger i Oslo. 48 prosent av disse husholdningene besto bare av èn person.

Det vil si at rundt halvparten av oss som bor i Oslo, bor alene. Mange betaler skyhøye leiekostnader av èn lønning, som gjør det vanskelig å spare opp til egen bolig.

Selv leier jeg et rom i kollektiv for å slippe unna de høyeste leieprisene, men utsiktene til å kunne kjøpe egen bolig i nærmeste fremtid er likevel små.

Skyhøye leiepriser gjør det vanskelig å spare, og fremfor å kunne betale ned sitt eget boliglån, bruker man i praksis penger på å betale ned noen andres.

— Umulig for oss unge

På toppen av dette kommer økende priser på mat og strøm, som kan være ekstra krevende med bare en inntekt. Dette gjør at det nærmest virker umulig for oss unge som ønsker en fot innenfor boligmarkedet.

Samtidig bygges det altså veldig få leiligheter som de fleste innbyggerne i Oslo har råd til å kjøpe.

Leilighetsnormen sier at det ikke er lov å bygge leiligheter under 35 kvm i indre by i Oslo. Dette betyr i praksis at leilighetene som bygges i Oslo sentrum er forbeholdt dem med aller best råd.

Silje Strøm poengterer helt riktig, at leilighetene som bygges i Indre by er leiligheter som folk ikke har råd til å kjøpe. Selvfølgelig henger størrelse sammen med pris, og jo større leiligheter som bygges, jo høyere blir prisen.

Leilighetsnorm til besvær

Derfor er det bemerkelsesverdig at byrådet, som ellers er veldig opptatt av å utjevne forskjeller, fører en boligpolitikk som holder store deler av innbyggerne utenfor boligmarkedet.

Skal vi klare å gjøre noe med boligprisene, som riktignok er synkende, men som lenge har vært svært høye, er vi derfor nødt til å bygge de leilighetene folk ønsker.

Tilhengerne av leilighetsnormen argumenterer gjerne med at folk ikke kan leve gode liv i små leiligheter, og at vi må bygge større for å sikre god livskvalitet og trivsel.

Dette er et kroneksempel på politikere som moraliserer over folks valg, og som mener at de er bedre egnet til å ta valg for oss, enn det vi er selv.

— Frp vil fjerne leilighetsnormen

For flere av oss som vil forsøke å komme inn på boligmarkedet alene, ville det vært helt topp å kunne bo i en leilighet på 30 kvm eller mindre. Jeg trenger ikke mer plass, og har verken partner eller barn å ta hensyn til.

Derfor er det frustrerende å kjenne på at boligene som bygges er fullstendig uoppnåelige å kunne kjøpe.

Skal vi sikre at flere, spesielt unge, kan komme seg inn på boligmarkedet, er vi helt nødt til å bygge boliger som folk faktisk vil ha, og ikke minst boliger man har råd til uten å være to med høye lønninger.

Derfor vil Frp fjerne leilighetsnormen. Vi vil bygge flere boliger som også dem med bare èn lønning har mulighet til å kjøpe.

Vi må legge til rette for at byen vår er åpen og tilgjengelig for dem som tross alt utgjør halvparten av husholdningene – nemlig de som bor alene.

Powered by Labrador CMS