Illustrasjon: Firuz Kutal
La oss ta en pils i parken!
Jeg oppfordrer alle i Oslo by til å nyte sommeren på den aller beste måte – ute i det fri med en leskende pils eller et avkjølt glass vin. Livet er for kort til å la mørkemenn bestemme reglene.
Jeg husker det som det var i går.
Jeg sitter på S-Bahn i Berlin en tidlig ettermiddag, vogna er fullstappet, men det er god stemning. Rett overfor meg sitter en ytterst velkledd dame i 60-årene, hun ser ut som kun kunne være bydelspolitiker eller sjef for et regnskapsbyrå. En av byens gode og lovlydige borgere.
Spalten Frispark kommer ut hver fredag. Den blir skrevet av Dagfinn Nordbø og illustrert av Firuz Kutal.
Opp av vesken trekker hun en duggfrisk flaske pils, fjerner korken og drikker. Som den største selvfølgelighet i verden nyter hun en av menneskehetens største velsignelser, brygget i tusenvis av år og perfeksjonert av mestere i faget. En kald pils.
Ingen reagerer. De fleste satt vel der og ønsket at de selv hadde vært så forutseende at de hadde kjøpt seg noe leskende på en varm sommerdag.
Opphev tøvete forbud
Hva hadde skjedd om dette var i Norge? Urolige passasjerer hadde flyttet på seg, kanskje - de mest nidkjære ville gått fram til trikkeføreren og fortalt at her ble det nytt alkohol på offentlig sted. I Norge er det jo forbudt.
Resultatet av dette forbudet er først og fremst et press på politiet, som er satt til å håndheve loven. Skal de løpe rundt å helle ut pilsflaskene til folk? Det kan de jo ikke, da ville de ikke fått gjort noe annet. Paragrafen har dermed blitt en sovende paragraf, og det eneste som er igjen er at folk formelt sett gjøres til forbrytere idet de åpner en kald pils til grillmaten de har gjort i stand i parken.
Derfor er det på høy tid at dette tøvete forbudet oppheves. Oslo bør gå foran og si hei, det er helt ok at du nyter en øl eller to i parken eller når du sitter på en benk i julivarmen. Hovedpoenget er at du ikke er beruset på offentlig sted.
Du kan ende i fengsel
Men de aller fleste ølhunder setter jo pris på en øl, ikke for å bli beruset, men fordi det er det beste alternativet for å bli utørst. At det finnes de som ikke klarer å styre seg, bør ikke hindre det store flertallet i å nyte det livet har å by på.
Tiden med parker fulle av utagerende fylliker er over. De offentlige byrommene er stort sett trygge. Likevel kan jeg altså ikke invitere mine venner og naboer på grillfest i parken med øl eller et glass vin til, uten å risikere bot. Maksstraffen er faktisk seks måneders fengsel. Uansett om det sjelden eller aldri skjer, føler man seg som en forbryter.
Dustete pietisme
Kristenfolket og avholdsbevegelsen er sikkert uenige med meg, slik de har fått legge sin klamme hånd på lovgivningen her i landet. Når jeg forteller utenlandske venner at nei, dessverre, dere kan ikke gå i butikken i Oslo på en lørdag etter klokken 18 og kjøpe to pils til maten. Her ser vi nemlig på øl med en alkoholprosent på 4,5 som livsfarlig og samfunnsnedbrytende.
I et land der det tidligere var påbudt å brygge øl til jul, og du kunne straffes med fengsel for å la være, har vi altså gått til den motsatte ytterlighet. I et land der man tidligere skålte i øl for Herren Jesu Krist i kirkelige sammenhenger, er vi altså blitt påvunget en dustete pietisme som resten av verden ler av.
Jeg vil derfor oppfordre alle i Oslo by til å nyte sommeren på den aller beste måte – ute i det fri med en leskende pils eller et avkjølt glass vin. Livet er for kort til å la mørkemenn bestemme reglene.
God sommer!
Sjekk også ut tidligere utgaver av Frispark.