Økern bad er et sjeldent eksempel på midlertidighet kombinert med god design. Limtre har sin styrke i buer, og har gitt en særpreget form til det store, åpne hallrommet. Det er over ti meter høyt under taket.

Nå er det klart for svømming på Økern. Endelig

Siden Tøyenbadet ble revet, har både aktive svømmere og mosjonister manglet et sted å trene. Nå åpner det nye, midlertidige badet på Økern.

Publisert

Oslo kommune har bygd sitt første, midlertidige badeanlegg. Økern bad er det eneste spesialbygget i landet hvor det er satt krav til demontering og ombruk senere på en annen tomt. Det midlertidige badet skal bidra til å opprettholde noe av badekapasiteten i hovedstaden mens kommunen bygger det nye Tøyenbadet.

– Økern bad setter en helt ny standard for planlegging og prosjektering av midlertidige anlegg. Nå vil vi sette tydelige krav om demontering og gjenbruk på alle våre fremtidige midlertidige bygg, slik at miljøbelastningen blir minst mulig, sier Victoria Marie Evensen (Ap), byråd for næring og eierskap.

Container-garderober

Et hovedmål under planleggingen av badet har vært at det skal kunne flyttes og brukes om igjen flere ganger.

I stedet for stål er hovedkonstruksjonen i hallrommet bygd opp av limtrebuer som er boltet sammen. Stålbassenget kan kappes opp, og sveises sammen på nytt. Fundamentene til bassenget er prefabrikkerte og ikke festet til grunnen. Garderober og tekniske rom er bygd opp av containere, som er boltet sammen på byggeplass.

Badet ligger ved siden av Løren skole på Økern. Det skal være en attraksjon, og gi et løft til et område som er under utvikling.

Kan flytte bassenget på lastebiler

– Økern bad leveres med en detaljert plan for demontering og flytting. Vi kan plukke ned anlegget, legge delene på lastebiler som frakter det til ny tomt og montere det opp igjen der det er behov, sier Victoria Marie Evensen.

– Det har vært et spennende prosjekt, hvor vi helt klart vil ta med oss læring når vi planlegger for sirkulærøkonomi i våre permanente bygg, sier avdelingsdirektør i Kultur- og idrettsbygg, Merete Hoff, i en pressemelding.

Foruten et unikt miljøvennlig ombrukskonsept og utstrakt bruk av tre, er det også stilt krav om at ingen av byggematerialene skal inneholde miljøgifter. I tillegg har byggeplassen til Økern bad vært fossilfri og all transport av masser er gjennomført utslippsfritt.

Bad for svømmeopplæring

Økern bad, som ligger synlig ved siden av Løren skole, er i hovedsak planlagt for organisert idrett og svømmeopplæring. Badet skal bidra til å opprettholde noe av badekapasiteten i Oslo i perioden hvor kommunen bygger det nye Tøyenbadet.

– Økern bad skal først og fremst være et alternativ for skoler og idrettsforeninger som nå har mistet tilbudet sitt på Tøyen, sier byråd Victoria Marie Evensen.

Luftig svømmehall

Økern bad er sammensatt av to hovedkonstruksjoner. Servicebygget er et containerbygg i to etasjer, hvor man blant annet finner inngangsparti med resepsjon, samt garderober. Herfra sluses man inn i svømmehallen som består av buede limtredragere.

Det er over ti meter høyt under taket i den luftige svømmehallen, som har store vindusflater mot syd. Stålbassenget er på 12,5 x 25 meter, og har skrå bunn med varierende dybde opp til 1,6 meter. Den blågrønne duken som er montert over hallrommet gir assosiasjoner til svømmebasseng.

I stedet for lim er det brukt bolter og skruer. Det er stilt krav om svært begrenset bruk av korrigerende materialer. Man kan plukke ned anlegget, frakte det til ny tomt, og montere det opp igjen der det er behov.

Fakta Økern bad:

  • Hovedkonstruksjon av buede limtredragere
  • Tak og vegger i herdet, helsveiset PVC med god isolasjonsevne
  • Containerbygg med resepsjon og garderober
  • Basseng på 12,5 x 25 meter i helsveiset stål
  • Bassenget har skrå bunn med varierende dybde opp til 1,6 meter
  • Vannet holder 28 grader
  • 1 damegarderobe, 1 herregarderobe, 1 familiegarderobe
  • 93 garderobeskap, 21 dusjer
  • Universelt utformet, HC-heis ned i bassenget
Powered by Labrador CMS