Lørdag ble minnesmerket jernrosene avduket ved Oslo domkirke. Foto: Olav Helland

1000 roser i jern skal minne oss om terrorangrepet 22. juli. Minnesmerke avduket ved Oslo domkirke

Med støttegruppa, byrådslederen og kronprinsparet til stede, ble «Jernrosene» avduket ved Oslo domkirke lørdag, til minne om rosehavet etter 22. juli.

Publisert

«Jernrosene» er et prosjekt som kunstnerne Tobbe Malm og Tone Mørk Karlsrud tok initiativ til etter terrorangrepene 22. juli 2011.

Til sammen mistet 77 mennesker livet i angrepene mot regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya i Buskerud. I alt 1.000 roser er smidd til minnesmerket, av smeder fra hele verden, overlevende, etterlatte og andre berørte.

Minnesmerket Jernrosene er en sirkel av hvit betong rundt tusen roser montert på en sirkulær stålplate. De minste rosene er ikke mer enn 10 cm høye, de største veier opp mot 10 kg.

Preget Johansen

Det var byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Lisbeth Røyneland, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, som sto for avdukingen, og kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon var også til stede.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon Magnus ankommer. Foto: Olav Helland

– Det er mye sterkere enn jeg trodde det skulle være da jeg våknet i morges, sier en tydelig preget Raymond Johansen til NTB.

For ham er minnesmerket et symbol på samholdet i etterkant av terrorhandlingen.

– Det er et fantastisk sterkt minnesmerke. For hva det symboliserer: den handlingen da veldig mange folk i Oslo og andre steder kom hit og sa det med roser, sier Johansen.

Aldri, aldri, aldri glemme

Han er tydelig på at selve plasseringen er viktig, da det var ved domkirken folk satte opp kriseteam i kjølvannet av angrepet. Johansen var den gang partisekretær i AP.

– Det var en smerte og en sorg som var ubeskrivelig. Samtidig visste vi at vi måtte være ledere. Vi hadde en kjempeoppgave foran oss, både overfor det norske samfunnet, overfor partiet og overfor alle lokalsamfunn, sier han.

Rosene er til minne om ofrene for terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Han setter pris på at rosehavet er kommet tilbake.

– Jernrosene har kommet hjem for å symbolisere og vise de tankene vi hadde, og at vi aldri, aldri, aldri må glemme det som skjedde, sier Johansen.

Solidaritet og samhold

– Det er fantastisk, sier støttegruppens leder Lisbeth Røyneland.

Rosene som er smidd av overlevende og pårørende, er plassert i midten av minnesmerket, mens de andre rosene står rundt i omfavnelse og beskyttelse. Røyneland er blant dem som har smidd.

Biskop i Oslo bispedømme, Kari veiteberg, hilser på kronprins Haakon Magnus. Foto: Olav Helland

– Rosene symboliserer samhold. Her var jo rosehavet. Når tusenvis av mennesker viser solidaritet med oss som mistet våre barn og andre familiemedlemmer, å kunne få det på plass her, det er utrolig fint, sier hun.

For henne står jernrosene som en viktig påminnelse:

– Det sier masse om hvor mye fint som finnes i folk. Og det skal vi huske på.

Powered by Labrador CMS