DEBATT
Politiet sprayer tåregass mot demonstranter under Sians markering foran Stortinget lørdag ettermiddag.
Foto: Jil Yngland / NTB scanpix
- Vi har full tiltro til politiet i Oslo
— Unge kan tro at vold mot politiet er greit når det nærmest legitimeres fra venstresiden. De fleste av oss er ikke enig med Sian. Men vi er alle en del av et samfunn som har ytringsfrihet som en grunnleggende verdi.
I Vårt Oslo mandag 24. august skriver to av Rødt sine representanter i Oslo bystyre et innlegg hvor de kritiserer politiets arbeid under en demonstrasjon på Furuset senter i Oslo.
Flere av Rødt sine politikere var også tilstede på demonstrasjonen foran Stortinget i helgen.
I innlegget i Vårt Oslo bruker folkevalgte fra Rødt spalteplass på å fortelle hvor ille det kan gå om man benytter seg av ytringsfriheten i Oslo, som er en grunnlovsfestet rettighet i Norge.
— Når ble det greit å angripe politiet?
Det er oppsiktsvekkende. Samtidig som politiet håndterte visse elementer på ytterste venstreside, og enkelte voldelige ungdommer med minoritetsbakgrunn som gikk til angrep på politiet, etter boka i begge demonstrasjonene.
Det er flere ting jeg merker meg i deres innlegg, og en ting er at de forteller at politiet måtte dele ut løpesedler for å informere om politiets rolle i å beskytte ytringsfriheten. Når kom vi så langt at dette må forklares? Når ble det greit å bruke vold, kaste steiner, kaste kasseroller, gå til fysisk angrep på politiet, gjenstander eller politiets kjøretøyer kun fordi man ikke liker en annens persons ytringer?
At Arbeiderpartiet, Rødt og SV kritiserer politiet for deres håndtering av svært krevende situasjoner, er en fallitterklæring fra venstresiden.
Dette er også alvorlig i et større perspektiv. Flere unge kan tro at vold mot politiet er greit og lovlig når det nærmest legitimeres fra enkelte politikere på venstresiden. Vi har sett at politiets arbeid stadig er under press, og at et økende problem er at ungdom, fra 18 år og nedover tyr til vold mot politiet.
Utviklingen er bekymringsfull, sier blant annet leder i Oslo Politiforening, Kristin Aga.
— Bør ikke nøre opp om politiforakt
Hvis enkelte politikere mener det er i orden å ikke respektere politiets arbeid under en demonstrasjon, hvorfor skal de samme ungdommene akseptere politiets arbeid f. eks på skolene, ved fritidsklubben eller i nærmiljøet en vanlig onsdag om de selv mener de er «uenige» eller «støtt av vanlig tilsnakk» av politiet eller andre legitime voksne?
Politikere bør ikke nøre opp under politiforakt, tvert om er politiet i Oslo, bestående av kvinner og menn, mange med minoritetsbakgrunn, engasjerte og dyktige i jobben sin.
Religion og anarki er ikke idealer som trumfer over demokratiet, og man kan like eller ikke like et budskap, og de fleste av oss er ikke enige i Sian sine budskap. Men vi er alle en del av et sivilisert samfunn som har ytringsfrihet som en grunnleggende verdi.