DEBATT

Har du barn, har du et ekstra ansvar for å si ifra. Å være vitne til vold er skadelig.
Har du barn, har du et ekstra ansvar for å si ifra. Å være vitne til vold er skadelig.

– Mange lever med vold i Oslo

Av ulike grunner kan du komme til å tro at det er din skyld og at du fortjener hvert et ukvemsord og hvert slag. Men sånn er det ikke. Psykisk og fysisk vold er aldri selvforskyldt.

Publisert

Vold i hjemmet er et stort problem og som oftest går det utover kvinner. I 2019 måtte krisesenteret hjelpe 296 kvinner og 205 barn i Oslo. I tillegg søkte 14 menn hjelp. Hele 2414 personer henvendte seg til krisesenteret for støtte.

Tallene er et uttrykk for at mange kvinner og barn trenger hjelp og beskyttelse fordi de utsettes for vold, trakassering og overgrep fra en i nær familie.

Vold er aldri selvforskyldt

Ingen har rett til å krenke deg og din kropp gjennom fysisk eller psykisk mishandling. Mistenkeliggjøring og gjentagende ydmykende og nedlatende kommentarer i parforholdet er tegn på psykisk mishandling.

Av ulike grunner kan du komme til å tro at det er din skyld og at du fortjener hvert et ukvemsord og hvert slag. Men sånn er det ikke. Psykisk og fysisk vold er aldri selvforskyldt. Ingen skal leve med vold.

Barnet tar skade

Har du barn, så har du et ekstra ansvar for å si ifra. Å være vitne til vold er like skadelig som å være direkte utsatt. Du tror kanskje at barnet ikke får dette med seg?

Et barn tar skade av å overhøre det som skjer fra soverommet sitt. Han kan også føle seg svært utrygg over den generelle atmosfæren som råder i hjemmet og blir ikke skjermet. Barnet tar skade, du må aldri tro noe annet.

Et viktig skritt

Nå markerer FN avskaffelse av vold og overgrep mot kvinner med en landsomfattende kampanjen. Kanskje nå er tidspunktet for deg til å søke hjelp? Eller hjelpe noen du vet trenger det?

Slå opp på dinveiut.no, eller ring vold- og overgrepslinjen 116 006, for en uforpliktende samtale. Kanskje blir dette det første lille skrittet for et liv i frihet.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS