DEBATT

Det er fornuftig å være kritisk til politikerne. Om folk ikke tør vaksinere seg, så er de ikke
Det er fornuftig å være kritisk til politikerne. Om folk ikke tør vaksinere seg, så er de ikke "dumme". De er redde, sier Oslo-kunstneren Anders Eiebakke.

- Skaper vi et debattklima der folk er redde for å ytre seg kritisk om myndighetenes koronatiltak?

— Folk kan ha mange grunner til å ikke vaksinere seg. Jeg vil tippe frykt og angst er mer utbredt blant uvaksinerte enn sinnssyke teorier om 5G, globalt diktatur og reptilmennesker. Men det er fornuftig å være kritisk til politikerne.

Publisert

Vaksinér deg. Men ikke anklag uvaksinerte for å drepe andre mennesker. Det var en politiker som hevdet akkurat det. Og innlegget ble hyppig delt på sosiale medier.

Stortinget vedtok, riktignok på sms, at norske bomber skulle slippes over Libya. Norske politikere har bokstavelig talt vært med på å ta en beslutning som drepte mennesker. Krig dreper.

Når patentene til vaksinene hindrer fattige land tilgang så dør mennesker. Kapitalisme dreper.

Uvaksinerte er redde

Folk kan ha mange grunner til å ikke vaksinere seg. Jeg vil tippe frykt og angst er mer utbredt blant uvaksinerte enn sinnsvake teorier om 5G, globalt diktatur og reptilmennesker.

Myndighetene tar mange dårlige beslutninger. Stortingspolitikerne kastet oss ut i strømkrisen. Hvor mange av dem har i tillegg til å fatte uansvarlige beslutninger også svindlet fellesskapet?

Det er fornuftig å være kritisk til politikerne. Om folk ikke tør vaksinere seg, så er de ikke "dumme". De er redde. Det er dumt å stole blindt på folk som har vist at de ikke er til å stole på.

Ikke latterliggjør

Jeg har veldig liten sans for memer og karikaturer som fremstiller folk som ikke stoler på myndighetene som idioter. Og jeg er glad for at sprøyteskrekk ikke er en av alle mine irrasjonelle sider.

Skaper vi et debattklima der folk blir redde for å ytre seg kritisk om myndighetenes pandemitiltak? Å skrive ut blankosjekker til de rikeste mens store grupper ble overlatt til seg selv, slik den forrige regjeringen gjorde, var ille.

Men å sette hele yrkesgrupper i fritidskarantene mens de tvinges til å gå på jobb i arbeidstiden er etter mitt syn grunnleggende udemokratisk og uakseptabelt. I et solidarisk og kollektivt løft mot pandemien må alle grupper få den hjelpen de trenger.

Tiltak må treffe rettferdig

Da må tiltakene treffe rettferdig. Det gjør de ikke når de som allerede har mye får mer, mens de som har lite får ingenting. Slik som i deler av kulturlivet både her i Oslo og nasjonalt.

Jeg mistenker at ganske mange av dem som deltar i de hittil små demonstrasjonene mot smittetiltak er private næringsdrivende som ikke har blitt hjulpet av redningspakker.

Manglende solidaritet

Disse demonstrasjonene er infiltrert av, og til dels organisert av, høyreekstreme. Flertallet av deltakerne er sannsynligvis ikke høyreekstreme. Men opplever et utenforskap og kanskje manglende solidaritet.

På et tidspunkt kan det bli nødvendig å demonstrere mot usosiale tiltak som for eksempel fritidskarantene. Jeg kan forestille meg hvordan helt legitime, og nødvendige, protester kan bli møtt med usakligheter og sjikane.

Men vi burde være bedre enn å rakke ned på dem som ikke stoler blindt på politikerne. For det er det ingen grunn til å gjøre.

Powered by Labrador CMS