Påbud om munnbind utvides fra kollektivtransport til å gjelde alle offentlige steder der du ikke kan holde en meter avstand til andre.
Påbud om munnbind utvides fra kollektivtransport til å gjelde alle offentlige steder der du ikke kan holde en meter avstand til andre.

Hva er egentlig Oslos nye koronaregler? Les dem her

Fra torsdag klokken 12 gjelder strengere koronaregler i hovedstaden. Men hva betyr det når Raymond Johansen sier oslofolk må reduserer sosial kontakt til et minimum? Les reglene og anbefalingene her.

Publisert

— Smittetallene har gått kraftig opp i Europa de siste ukene. Vi må gjøre alt vi kan for å unngå at vi kommer i en liknende situasjon i Oslo og Norge, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

— Derfor skjerper byrådet nå tiltakene mot koronapandemien. Hovedbudskapet til befolkningen er å begrense sosiale kontakt til et minimum, og dermed også vise solidaritet for de som potensielt sett kan rammes hardest av viruset, sier byrådslederen.

Her er de nye Oslo-reglene

De nye og strenge smittevernreglene kan komme til å vare til ut i desember:

 • Påbud om munnbind innendørs på offentlig sted (butikker, kjøpesentre) der man ikke kan opprettholde minst 1 meter avstand.
 • Påbud om munnbind innendørs på serveringssteder for ansatte og gjester i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord.
 • Stans i innslipp til utesteder klokken 22.
 • Begrensning av deltakere på alle innendørs arrangementer uten fast seteplassering settes ned fra 50 til 20 personer.
 • Påbud om hjemmekontor og krav om at alle arbeidsgivere skal dokumentere at de ansatte har fått beskjed om at de skal ha hjemmekontor så langt praktisk mulig.
 • Antallet kontakter gjennom en uke bør ikke overstige 10 personer i sosiale sammenhenger ut over husstandsmedlemmer og barnehage- og skolekohorter.

Ha alltid med deg munnbind når du går ut

I praksis betyr de nye, strenge reglene at alle oslofolk må ha med seg munnbind når man oppsøker butikker, kjøpesenter, kafé, offentlige kontorer og andre steder der grensen på en meter ikke kan overholdes.

Dersom en meters-regelen ikke kan overholdes må man ha på munnbind, opplyser byrådet.

I tillegg til de nye reglene som innføres torsdag denne uken, viderefører Oslo kommune og byrådet de reglene som allerede er innført. De er også strengere enn nasjonale smittevernregler og anbefalinger.

 • Forbud mot private sammenkomster med flere enn 10 personer.
 • Påbud om munnbind i kollektivtransporten når man ikke kan holde én meters avstand.
 • Skjenkestopp fra klokken 24.00.
 • Begrensninger i breddeidrett for voksne.
 • Maks 200 personer kan være tilstede på utendørs arrangementer.

— Oslofolk har vist at vi kan

Byrådsleder Raymond Johansen understreker at åpenbare og grove brudd på kommunens smittevernforskrift vil bli fulgt opp. Samtidig uttalte han da reglene ble strammet inn tidligere i høst at flertallet av oslofolk gjør en god jobb med å begrense smitten.

— Oslofolk har vist at vi kan. At vi tar vare på våre svakeste. At vi er villig til å ofre mye for å holde oss alle trygge. Kampen mot korona er ikke en sprint. Det er heller ikke en fjelltur, der vi skal oppe en topp og ned igjen.

— Kampen mot korona er langdistanseløping – der vi ikke vet hvor langt løpet er. Derfor må vi trå til, hjelpe hverandre og bite tenna sammen, sier Johansen.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS