Overblikket

Kalle Ekelund og Mats Trygg mot Manglerud Star i «garasjen».
Kalle Ekelund og Mats Trygg mot Manglerud Star i «garasjen».

Vålerenga ishockey er en del av koronakrisen

Vålerenga har en slags kontroll på økonomien, skal man tro signalene fra Jordal. Men har permittert spillerne og apparatet. Hva skjer med resten av Get-ligaen?

Som de fleste sikkert har fått med seg er all organisert idrettsaktivitet i Norge skrudd av. Ergo er ishockey også satt på vent.

Det betyr at det en stund verserte rykter om at man skulle spille et Norgesmesterskap på et senere tidspunkt, men etter et par dagers usedvanlig klarsynt tenking kom man frem til at det ikke kunne arrangeres.

Det skal ikke kåres en Norgesmester år 2020. Haralds pokal forblir på slottet.

Staten kom på banen

Men tilbake til Norgesmesterskapet…

Alle klubber led økonomisk tap ved å ikke få spille kvartfinaler. For noen var det helt krise. Jeg nevnte Storhamar i forrige «Overblikket», de er helt på felgen økonomisk og mannen med ljåen banker hardt på døra. Storhamar hadde regnet med semifinaler, og når hverken det eller kvartfinaler ble noe av, kom klubbdøden nært.

Men så kom kulturminister Abid Raja på banen med en sekk full av penger gitt, og norsk ishockey får en del av gaven fra Abid. Jeg har ikke satt meg inn i hvor mye staten bidrar med til norsk ishockey, men de skal fordeles etter en merkelig blanding av fornuft og forutsigbarhet.

Tabellen styrer fordelingene

Lag 5-8 på tabellen får en pott penger for kvartfinaler de ikke har spilt. Lag 3 og 4 på tabellen får for semifinaler i tillegg til kvartfinaler, og lag 1 og 2 på tabellen får full pott. Så kan man mene mye om hvor rettferdig det er, men det er vanskelig å se for seg en annen fordelingsnøkkel.

Skulle vi tatt til grunn at Stavanger Oilers imploderte på slutten av serien og dumpet dem ned på 3. plass? Og skulle vi tatt hensyn om at Manglerud Star anført av Booth kom som en kule på slutten?

Det går ikke. Det er rasjonelt å legge tabellen til grunn.

Og om Storhamar går over ende allikevel, er det bare moro. De kommer seg fort tilbake uansett – da potensielt hakket klokere enn før; verden er uforutsigbar, og det må Storhamar lære seg. Går man over ende starter man i 2. divisjon.

Rønna på Løkka

Det skal heller ikke spilles kvalifiseringsspill mellom Get-ligaen og 1. divisjon. Det betyr at også Grüner er sikret spill i landets øverste divisjon sesongen 2020/21. Det er selvfølgelig en skandale om det fortsetter som i sesongen som ligger bak oss. Ikke sportslig, der beit de fra seg en smule. Nei, jeg snakker om det fasilitetsmessige.

Grüner kan ikke spille toppnivå ishockey i «rønna» på løkka lenger. Alternativene er nye Jordal Amfi og «garasjen» på Manglerud. Alternativt Furuset Forum, men det er sannsynligvis for dyrt. Det er ikke så mye fasiliteter i «garasjen» heller, men det er hakket opp fra Grünerhallen.

Manglerud Star og Vålerenga vil sikkert protestere, men både «garasjen» og nye Jordal Amfi er kommunale haller, og lagene må være forberedt på å dele.

Og Vålerenga?

Vi har permittert spillerne og apparatet. Vi er en del av krisen. Men vi har en slags kontroll på økonomien, skal man tro signalene fra Jordal.

God natt, Vålerenga. Hvor hen du er…