DEBATT

Regelen er at alle skal bruke munnbind i kollektivtrafikken i Oslo.
Regelen er at alle skal bruke munnbind i kollektivtrafikken i Oslo.

– Gratis munnbind til arbeidsfolk i Oslo nå

Det ville være fryktelig urettferdig om de som står i førstelinja under pandemien, også skal måtte bære utgiftene til dyre munnbind sjøl.

Publisert Sist oppdatert

Mandag beslutta byrådet i Oslo kommune å innføre påbud om bruk av munnbind på kollektivtrafikken i Oslo. Dette er et fornuftig smittevernstiltak som vi støtter.

Samtidig innebærer det at våre medlemmer i førstelinjetjenesten, enten de jobber i Oslo kommune eller i privat sektor, over natta har blitt pålagt ekstra utgifter.

De billigste engangsmunnbindene koster cirka 10 kroner stykket, noe som innebærer en ekstrautgift på rundt 20 kroner per arbeidsdag for ansatte som må reise kollektivt til og fra jobb.

Fryktelig urettferdig

Mange av dem som har arbeid som ikke kan utføres fra hjemmekontor kjennetegnes ved at de også har lave lønninger. Det gjelder så vel renholdere, tannhelsesekretærer, hudpleiere og helsefagarbeidere.

Det ville være fryktelig urettferdig om de som står i førstelinja under pandemien, i tillegg til å ha økt smitterisiko, også skal måtte bære disse utgiftene sjøl.

Vi krever derfor at byrådet i Oslo raskt sørger for at arbeidsfolk i Oslo sikres gratis munnbind sånn at de kan reise trygt til og fra jobb uten å få ekstrautgifter.

PS: Denne teksten ble først publisert hos FriFagbevegelse.