DEBATT

Smittefaren er langt fra over. Det er nå opp til oss om vi klarer å bevege oss til en videre åpning av Oslo, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen.
Smittefaren er langt fra over. Det er nå opp til oss om vi klarer å bevege oss til en videre åpning av Oslo, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen.

– Vi må praktisere strengere smittevern i osloskolen fra mandag

Fra mandag åpner vi opp for at alle elever i Oslo kan komme tilbake til en fysisk skole på rødt nivå. Det er det mange som har ventet på. For at ikke smitten igjen skal øke, må vi praktisere smittevernreglene strengt. På noen områder blir det enda strengere i Oslo enn hva de nasjonale veilederne sier.

Publisert

Vi i Oslo hadde ønsket at de nasjonale veilederne var tydeligere, men vi har gjort vårt beste for å tolke dem. Vi har valgt å legge en streng tilnærming til grunn, fordi smitten fortsatt er høy. Det er særdeles viktig å unngå smitteoppblomstring, karantener og i verste fall nedstengninger. Rødt nivå er et alvorlig inngrep i unges liv, og vi gjør det vi kan for å kompensere.

De viktigste elementene er at vi er tydelige på at vi skal ha mindre grupper og færrest mulig nærkontakter. Det gjelder spesielt for organisering av undervisningen av valgfag og fremmedspråk på ungdomstrinnet og i programfag på videregående skole.

Gratis munnbind i skolen

For noen elever vil skolen nå trolig bety oppmøte på skolen hver annen dag, eller kanskje halve dager og resterende som digital hjemmeundervisning. Det forstår jeg at noen kan synes er dumt, men da må elevene huske på at alternativet faktisk er videre heldigital skole. Det tror jeg svært få ønsker seg tilbake til.

En del av smittetiltakene, som ikke er i tråd med den nasjonale veilederen, er at vi i Oslo åpner for at ansatte også kan bruke munnbind i undervisningen dersom de ønsker det.

Elever i ungdomsskolen og videregående vil også få tildelt gratis munnbind til bruk på skolen om de ønsker det. Vi er nå i ferd med å distribuere 4 mill. munnbind til skolene.

Test barna

Vi har også startet opp med koronatesting av elever og ansatte i videregående skoler, og dette ruller vi ut til skolene så raskt som praktisk mulig.

Smittefaren er langt fra over. Det er nå opp til oss om vi klarer å bevege oss til en videre åpning av Oslo. Jeg ber innstendig alle forelde om å holde barna sine hjemme ved symptomer og ta en test. Vask hender, hold avstand og møt hverandre ute heller enn inne. Begrens hvor mange du treffer. På den måten kan de som må og trenger å møtes gjøre det på tryggere måter, i skoler og barnehager, helsestasjoner og barnevern.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS