Oslo brann- og redningsetat ber oslofolk følge reglene for tenning av bål i marka i helga og resten av påsken. — En skogbrann er det siste vi trenger nå, sier fungerende informasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen.

Alternativ påske trekker folk til Marka. - Vær forsiktig med åpen ild, sier brannvesenet

— Det siste vi trenger nå er en stor skogbrann, sier fungerende informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat Sigurd Folgerø Dalen. Han ber folk passe på i skog og mark.

Publisert

Oslos brannkonstabler forbereder seg nå på en påske som kan bli litt mer spesiell enn vanlig. Hytteforbudet gjør at trykket på bynære friområder vil bli større enn normalt.

— De siste ukene har vi sett et yrende folkeliv i skog og mark. Vi vet at mange kommer til å være ute også denne spesielle hjemmepåsken, sier branninspektør og fungerende informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, Sigurd Folgerø Dalen.

— Bruk kun godkjente bålplasser

— De aller fleste er flinke til å følge bålreglene, påpeker fungerende informasjonssjef i oslo brann- og redningsetat, Sigurd Folgerø Dalen.

Den relativt tørre våren hittil skaper utfordringer når mange skal ut i skog og mark. Mange steder er svært tørre og Meteorologisk institutt melder om gress- og lyngbrannfare flere steder.

Brannvesenet frykter en stor skogbrann i løpet av påsken. Men den fungerende informasjonssjefen understreker at de aller fleste er flinke til å ta hensyn når de tenner opp ild utendørs.

— Vi ønsker naturligvis også en aktiv befolkning som bruker naturen, og forventer at folk klarer å bruke sunn fornuft og er forsiktige. Samtidig som de også koser seg på tur, sier Folgerø Dalen.

Han ber nå befolkningen bruke hodet og følge reglene for tenning av bål i naturen.

— Vi får likevel tilbakemeldinger om at det er en utfordring for noen å følge bålreglene. Vår bønn til innbyggerne er derfor klar: Bruk kun godkjente bål- og grillplasser.

— Bruk hodet og les våre råd før du lager bål. Er du i tvil, la det heller være, det blir vi takknemlige for. Matpakke og drikke på termos er heller ingen dårlig idé, påpeker Sigurd Folgerød Dalen i Oslo brann- og redningsetat.

Normal påskeberedskap

Ved inngangen til den stille uken har Oslo brann- og redningsetat foreløpig kommet seg velberget gjennom koronakrisen. Det vil si at det i hovedstaden vil være en normal brannberedskap gjennom påskeuka.

Utfordringen er likevel at en stor skogbrann vil kunne få store innvirkninger på beredskapen for å takle andre hendelser rundt om i byen.

En stor skogbrann krever mye ressurser for å slukkes. Her fra en brann ved Haraldrud trafikkstasjon i 2018.

— Vi jobber hardt for å opprettholde beredskapen i en krevende tid. Skogbranner er intenst arbeid som krever mye folk og tar lang tid. Det vil være en belastning for beredskapen vi på ingen måte trenger nå.

— Færre utrykninger vil også bidra til at vi heller ikke utsetter oss for smitte, og kan opprettholde beredskapen framover, sier Sigurd Folgerø Dalen.

Huskeliste for grilling og bål i skog og mark

Vurderer du å tenne opp bål i skog og mark i helgen eller i løpet av påsken kan det være lurt å ha følgende kjøreregler på plass:

• Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.

• Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.

• Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.

• Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.

• Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.

• Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov. • Ha egnede slukkemidler lett tilgjengelig.

• Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.

• Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slukket.

Powered by Labrador CMS