Bjørn Sørvang Hansen (til v.) er kunstner og billedhugger av yrke. Frode Meland er sivilingeniør. Begge har musikken som fritidssyssel og hobby.
Bjørn Sørvang Hansen (til v.) er kunstner og billedhugger av yrke. Frode Meland er sivilingeniør. Begge har musikken som fritidssyssel og hobby.

Bli med på korona-konsert med «live» antivirus-jazz

Musikerne Frode Meland og Bjørn Sørvang Hansen har holdt mange konserter i nærmiljøet sitt på Sagene og Torshov. Nå deltar de i en digital kulturdugnad mot koronaviruset.

Publisert Sist oppdatert

Denne uka holdt de to en times direkteoverført jazzkonsert via Facebook.

– Vi gjør dette for å glede folk i en vanskelig tid, i en situasjon der samfunnet har gått i stå, sier Frode Meland (53). – Og så gjør vi det for å ha noe å holde på med for egen del.

– Vi håper på å få til flere koronakonserter og vil ta oppdrag også etter at viruspandemien er over.

Som mange andre kulturarbeidere underlagt virusregimet, er de opptatt av at kulturuttrykk nå skal formidles i nye kanaler og finne nye veier til folk flest, ikke minst i lokalmiljøet.

Øver på jazzklassikerne

VårtOslo deltok i forberedelsene til konserten, hjemme i stua til Frode, der han rigget et slags studio og liten «konsertscene». Han møter meg i døra med en stor flaske sprit. Håndsprit. Vi holder to meters avstand og håndhilser ikke.

Det er knappe halvannen time til konsertstart. De to jazzmusikerne – de regner seg selv som profesjonelle amatører – skal spille det de kaller et standard jazzrepertoar. De øver blant annet på Stan Getz og andre klassiske jazzkomponister. Frode på keyboard, Bjørn på sax.

Mange kommenterer konserten mens de spiller
Mange kommenterer konserten mens de spiller

Bjørn Sørvang Hansen (62) er kunstner, billedhugger av yrke. Frode Meland er sivilingeniør. Begge har altså musikken som fritidssyssel og hobby. Men Frode komponerer også musikk selv, mest jazz og elektronika – og det han omtaler som meditasjonsmusikk.

Spilt sammen lenge

På trekkspillet går det i gammeldans og annen dansemusikk. Frode spiller keyboard og trekkspill, og Bjørn spiller saxofoner i ulike varianter, men først og fremst alt og tenor. I dag er det tenorsaxen han håndterer.

Frode har bodd ti år i bydel Sagene, på Sandaker og Torshov, men bor nå litt lenger opp, over grensa til bydel Nordre Aker. Bjørn har atelier i Arendalsgata på Sagene, i et kjellerlokale.

Frode og Bjørn har spilt sammen i mange år, og holdt mange konserter før, i puber og barer, i selskaper, brylluper, gallerier, ved avdukinger og jubileer, på private fester, i kirker og andre steder.

Spiller for lokalmiljøet

– Men vi har aldri før holdt en konsert som den vi skal holde nå, et tiltak vi begge ønsker å gjenta, både i påsken og i ukene etter, dersom det fortsatt blir et koronaregime.

Fagfolk har nå i koronatid i mange sammenhenger og ved flere anledninger understreket betydningen musikk har for mennesker som er alene, ensomme eller isolerte.

Og interessen for den elektronisk overførte jazzkonserten får bifall fra et takknemlig internettpublikum. De fleste av seerne og lytterne er fra bydelen og lokalmiljøet på Sagene og Torshov.

Her går konserten live på Facebook.
Her går konserten live på Facebook.

Sprer glede

Mange kommenterer konserten underveis, kommer med ønsker og deltar i Frodes musikkquiz. Enda flere – flere hundre – har sett konserten og likt tiltaket i ettertid og delt arrangementet på sine egne Facebook-sider.

Publikum uttrykker glede over initiativet og formidler tilbake til Frode og Bjørn at musikken varmer og er et kjærkomment sosialt avbrekk, etter tre uker med nedstengt by og viruspress i hverdagen.

Her kan du få med deg hele konserten.