DEBATT

Allerede på søndag samlet lokale og nasjonale religions- og livssynssledere seg ved åstedet for å vise medfølelse med ofrene for angrepet, og solidaritet med alle skeive som føler seg utrygge som følge av den, sier artikkelforfatteren.
Allerede på søndag samlet lokale og nasjonale religions- og livssynssledere seg ved åstedet for å vise medfølelse med ofrene for angrepet, og solidaritet med alle skeive som føler seg utrygge som følge av den, sier artikkelforfatteren.

- La oss hegne om Oslo som åpen by

— Vi representerer et stort mangfold av norske tros- og livssynssamfunn. Vold motivert av hat truer våre muligheter til å leve sammen som et uenighetsfellesskap. Vi gjør det vi kan for å ta vare på den åpne byen Oslo er og fortsatt skal være.

Publisert

Torsdag kveld, 23. juni 2022, Oslo Rådhus.

Den offisielle femtiårs-markeringen av avkriminaliseringen av homofili åpnes med et videoklipp fra Kong Haralds tale fra 2016: “Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre.”

Mange i salen blir synlig rørt av disse ordene. Sannsynligvis ikke for første gang. For mange skeive står kongens ord for en annerkjennelse av å høre til det norske fellesskapet.

“Nordmenn tror på Gud, Allah, altet og ingenting.”

Dette er en gjenkjennelig reaksjon for oss som er engasjert i tros- og livssynsdialog. Det er ikke sjeldent at vi starter samlinger med det som kommer nest i samme tale: “Nordmenn tror på Gud, Allah, altet og ingenting.” En viktig anerkjennelse av at Norge har blitt et livssynsmangfoldig samfunn, hvor det skal være plass til alle.

Natt til lørdag, 25. juni 2022, C. J. Hambross plass.

Kvelden før prideparaden går av stabelen er mange samlet i Oslos skeive uteliv. En mann begynner å skyte og tar to menneskeliv. 21 personer blir skadet. Paraden blir utsatt.

Kongens tale viser på eksemplarisk vis at frihetene og rettighetene til ulike minoriteter hører sammen. Vold og hets mot skeive utfordrer vår alles rett til å leve trygt med våre verdier og vår egen overbevisning.

La ned blomster på åstedet

Allerede på søndag samlet lokale og nasjonale religions- og livssynssledere seg ved åstedet for å vise medfølelse med ofrene for angrepet, og solidaritet med alle skeive som føler seg utrygge som følge av den.

'Samhold i Mangfold' står det på denne buketten lagt ned av STL ved åstedet for fredagens forferdelige hendelser.
"Samhold i Mangfold" står det på denne buketten lagt ned av STL ved åstedet for fredagens forferdelige hendelser.

Koblingen til religiøs ekstremisme som etterforskes av PST gjør at vi i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn Oslo, som samler 38 tros- og livssynssamfunn i Oslo, opplever det som særlig viktig å stå frem og fordømme all terror.

Vi representerer et stort mangfold av norske tros- og livssynssamfunn innen buddhisme, baha’i, alevisme, hinduisme, holisme, humanisme, islam, jødedom, kristendom, sikhisme, og yari.

Vold motivert av hat truer våre muligheter til å leve sammen som et uenighetsfellesskap. Vi gjør det vi kan for å ta vare på den åpne byen Oslo er og fortsatt skal være.

Powered by Labrador CMS