Utekinoen på Rådhusplassen etter at plassen ble bilfri i 2018, var en markering av et arbeid som kanskje har skaffet Oslo plassen på lista over byer som EU mener har potensiale til å bli klimanøytal og smart innen 2030.

Oslo skal bli klimanøytral og smart innen 2030. EU har valgt oss ut sammen med 99 andre europeiske byer

Oslo, Stavanger og Trondheim er tre av de 100 byene EU har valgt ut for å delta i deres program for grønn omstilling. – Det gir oss helt nye muligheter, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Publisert

— At også Stavanger og Trondheim er valgt ut, gir oss helt nye muligheter. At tre norske byer skal inn i dette programmet, forplikter på mange måter også nasjonale myndigheter, sier Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NRK.

Han sier at EU med dette anerkjenner at det er i byene klimaproblemene både skapes og kan løses.

Tromsø nådde ikke opp

EU-kommisjonen publiserte torsdag listen over de utvalgte byene til samfunnsoppdraget «100 klimanøytrale og smarte byer innen 2030». De mottok hele 377 søknader, noe som ifølge EU-kommisjonen var langt flere enn ventet.

Både Tromsø og Bodø hadde søkt, men måtte skuffet se at de ikke var inne på lista.

— Som arktisk hovedstad er vi selvsagt skuffet over ikke å bli utvalgt av EU som én av 100 byer til å delta i deres program for grønn omstilling. Vår ambisjon om å bli klimanøytral står imidlertid ved lag, sier Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap).

Powered by Labrador CMS