Anleggsmaskinene Oslo kommune bruker skal fremover være utslippsfrie.
Anleggsmaskinene Oslo kommune bruker skal fremover være utslippsfrie.

Oslo inngår klimaavtale med Los Angeles, Mexico City og Budapest

Oslo signerer en historisk avtale med Los Angeles, Mexico City og Budapest om at byene innen 2030 skal bygge uten å slippe ut klimagasser og kraftig redusere klimafotavtrykket fra bygg.

Publisert

I dag kommer en fjerdedel av de globale klimagassutslippene fra bygg- og anleggsvirksomhet. Nå signerer Oslo en historisk avtale med Los Angeles, Mexico City og Budapest.

Erklæringen skjedde gjennom C40, verdens største klimanettverk for byer, i forbindelse med Zero-konferansen i slutten av november.

– Norge og Oslo har allerede verdens første utslippsfrie anleggsplass. Sammen med noen av verdens største byer, forplikter vi oss nå til å bygge med klimavennlige materialer og bare ha utslippsfrie bygg- og anleggsplasser i fremtiden, sier Raymond Johansen (Ap), byrådsleder i Oslo kommune, i en pressemelding.

Avtalen er et viktig signal til bygg- og anleggsbransjen, entreprenører og maskinprodusenter om at fremtidens bygg og anlegg må være basert på nullutslippsløsninger og byggematerialer produsert med lave klimagassutslipp.

Fordelene er flere: elektriske anleggsplasser bidrar til mindre støy og renere luft. Stillegående maskiner gjør det lettere å snakke sammen på byggeplassen, noe som gir bedre sikkerhet for de som jobber der.

Støtte fra bygg- og anleggsbransjen

En avgjørende aktør for å få til dette, er bygg- og anleggsbransjen. De ønsker tiltaket velkommen:

– Skanska har satt et ambisiøst klimamål om å bli utslippsfri innen 2045, og innen 2030 satser vi på å halve utslippene våre. Forpliktelsen fra C40 setter et dristig direktiv til grønnere, sunnere og mer energieffektive bygninger og infrastruktur. Vi ser veldig fram til å samarbeide om dette, sier Lena Hök, Senior Vice President Sustainability, Skanska Group.

Verden lærer av Oslo

Bygg- og anleggssektoren er ikke bare en sektor med store utslipp, men også en viktig premissleverandør og innkjøper av utslippsintensive byggevarer for annen industri.

Marius Holm, leder i miljøstiftelsen Zero, er klar på at et stort globalt initiativ for å få ned utslippene fra maskiner og materialer i anleggssektoren er avgjørende og viktig for å tvinge frem nye løsninger og materialer med mindre utslipp globalt.

– Her viser Oslo at de bruker sitt handlingsrom. Først kutter de i sine egne anleggsutslipp, og så bruker de sitt internasjonale samarbeid med byene i C40 for å spre kunnskap og bidra til utslippskutt i stor skala, sier Holm.

Oslo har i løpet av en periode på fem år gått fra tradisjonell dieselbasert byggevirksomhet til å kreve at disse skal være fossilfrie.

– Dette har vært mulig fordi vi har klare klimamål, vi har jobbet med industrien, og vi har hatt internasjonale partnere, sier Raymond Johansen.

Forpliktende tiltak

For å sikre at byene utvikler bygninger og infrastruktur med nullutslippsløsninger, forplikter de fire byene seg til å gjennomføre politikk og tiltak som vil:

  • Redusere klimafotavtrykket til bygningsmaterialer og renovasjoner med minst 50 prosent innen 2030, og tilstrebe utslippskutt på 30 prosent innen 2025
  • Redusere klimafotavtrykket til infrastrukturprosjekter med minst 50 prosent innen 2030, tilstrebe utslippskutt på 30 % innen 2025
  • Stille krav om nullutslipp i anleggsmaskiner fra 2025, og nullutslipp for alle anleggsplasser i byen fra 2030.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS