Gravemaskinen på Grefsen kirkegård er nå elektrisk og jobber helt stille.
Gravemaskinen på Grefsen kirkegård er nå elektrisk og jobber helt stille.

Oslo kommunes klimagassutslipp kraftig ned. Anleggsmaskiner sto for den største nedgangen

Oslo kommune slapp ut over 20 prosent mindre klimagasser i 2021 enn året før. – Imponerende at vi har klart å halvere utslippene fra anleggsmaskinene våre på ett eneste år, sier miljøbyråd, Sirin Hellvin Stav.

Publisert

Denne tåkete morgenen på Grefsen kirkegård kan du ikke se gravemaskinen før du kommer ganske nærme. Du kan heller ikke høre den på avstand. Dette er nemlig en av fem nye elektriske gravere som gravferdsetaten har kjøpt inn. De jobber i det stille og slipper ikke ut avgasser.

De siste årene har kommunale virksomheter i Oslo skiftet ut en rekke fossile anleggsmaskiner som disse med elektriske. Andre maskiner har byttet fra diesel til biodrivstoff. Det har medført at anleggsmaskiner sto for den største prosentvise nedgangen i klimagassutslipp fra driften av Oslo kommune i fjor. Fra 2020 ble utslippene halvert, viser beregninger klimaetaten har gjort, ifølge KlimaOslo.

– At virksomhetene våre har klart å halvere utslippene fra sine anleggsmaskiner på ett eneste år, er imponerende, sier byråd for miljø- og samferdsel, Sirin Hellvin Stav.

Kraftig nedgang på ti år

– Byrådet har klare klimamål, hvor vi vil at kommunens maskiner skal gå på enten bærekraftig biodrivstoff eller elektrisitet. Frem mot 2025 er byrådets mål at alle egne anleggsmaskiner skal være elektriske og dermed både redusere klimagassutslipp og støy, samtidig som vi bedrer lokal luftkvalitet, sier Hellvin Stav.

Utregningene er basert på egenrapportering om energibruk fra de kommunale virksomhetene. Det er dermed noe usikkert hvor nøyaktige tallene er, men tendensen over de siste ti årene er tydelig: Utfasing av oljefyrer, elektrifisering av bilparken og fossilfrie anleggsmaskiner har gitt kraftige utslippskutt.

Totalt sank klimagassutslippene med 24 prosent i 2021. De er nå 86 prosent lavere enn i 2012, ifølge klimaetaten.

600 elsykler

Utslippene fra kommunenes egen kjøretøypark er redusert med 74 prosent siden 2012. I 2021 var 1000 av de 1341 lette biler utslippsfrie. Over 70 prosent av kommunenes tunge kjøretøy var fossil- eller utslippsfrie. I tillegg kan mange ansatte i kommunen nå sykle på tjenestereiser.

– Jeg er veldig glad for at Oslo kommune har over 600 elektriske sykler som kommunens ansatte bruker, sier byråd Sirin Stav.

Oslo kommune har hatt som mål at virksomhetene skal gå over til nullutslipp eller bærekraftig biodrivstoff i transportkjøretøy og anleggsmaskiner fra 2020. Vi kan derfor vente oss at nedgangen i utslippene vil fortsette.

Powered by Labrador CMS