DEBATT
Krev din rett – ja til fri rettshjelp, sier Jussbuss. 1. mai 2015 i Oslo.
Foto: GGAADD / Flickr
– Byrådet kutter for de svakeste som oppsøker Jussbuss
For politikerne på Rådhuset er det muligens snakk om lek med småbeløp, men for de av oss som ikke har råd til advokathjelp og må søke bistand fra frivillige tiltak, er det blodig alvor.
I sitt budsjettforslag foreslår byrådet i Oslo å kutte Jussbuss med 200 000 kroner fra i fjor. Det går utover de med minst i samfunnet.
Årlig mottar Jussbuss tusenvis av henvendelser fra folk som trenger hjelp til juridiske problemstillinger, men som ikke har råd til advokat. Det gjelder alt fra studenter som opplever at utleiere holder tilbake depositum, uføre som opplever at NAV ikke gir støtten de har krav på, innsatte i fengsel som isoleres ulovlig i ukesvis eller flyktninger som skal kastes ut av landet.
Vår virksomhet går rundt fordi vi ansatte bruker titalls timer på frivillig arbeid hver uke. Offentlige støtteordninger gjør at medarbeiderne kan ha råd til å betale leie, så vidt det er, selv om de fleste likevel er nødt til å ta opp studielån ved siden. Dette gjør vi likevel, fordi vi erfarer at det er et stort behov for jobben vi gjør.
Det oppleves dramatisk
Derfor er det ekstra provoserende når det rødgrønne byrådet nå foreslår å kutte i støtten til Jussbuss. I fjor ble vi bevilget én million kroner, mens byrådet i år foreslår å kutte det til 800 000 kroner. I det store bildet er det ikke snakk om voldsomme summer, men for en organisasjon med en trang økonomi, som allerede i stor grad baserer seg på ulønnet frivillig arbeid, oppleves det dramatisk. Det rammer hjelpen vi kan gi våre klienter – ofte de som sitter nederst ved bordet.
Selv skriver byrådet at budsjettet skal skape en «En grønnere, varmere og mer skapende by med plass til alle». Når de i samme budsjett kutter i et tilbud som hjelper de med minst, blir ordene kun selvskryt uten innhold.
Brikke i et politisk spill
Det kan tenkes at byrådet foreslår å kutte fordi de vet at summen vil settes opp i budsjettforhandlingene med støttepartier eller i bystyrebehandlingen. Likevel fører det til at vi må bruke av våre begrensede ressurser til å kontakte politikere og skrive leserinnlegg.
At Jussbuss må bruke tid og energi fordi vi blir en brikke i byrådets politiske spill, fører til mindre tid og energi til å tilby rettshjelp til dem som trenger det. For politikerne på Rådhuset er det muligens snakk om lek med småbeløp, men for de av oss som ikke har råd til advokathjelp og må søke bistand fra frivillige tiltak, er det blodig alvor.
Ønsker byrådet virkelig å skape en «varmere by med plass til alle» og være til for de med minst, forventer vi at de holder seg for gode til å kutte i deres tilbud og at de retter opp så fort som mulig.