Turgruppene er tiltenkt å være en inngang til norsk turkultur. Hvor mye man ønsker å gjøre ut av det, er opp til den enkelte

Oslo Røde Kors arrangerer turgrupper for flyktninger. Møtes for å bli bedre kjent med hverandre og byen

– Ikke bare får de praktisert norsk, men de møter også andre fra samme land som dem selv og får utvidet nettverket sitt. De trives og liker å bli kjent med Oslo, sier turleder.

Publisert

Turgruppene til Oslo Røde Kors er en underaktivitet av deres flyktningguide, som utgjør én av organisasjonens største integreringsaktiviteter.

Ordningen går ut på at frivillige og flyktninger tilbringer et par timer sammen i uka, og at førstnevnte opptrer som en slags veileder når det kommer til sosial inkludering, nettverksbygging og praktisering av norsk.

Etter hvert som etterspørselen har vokst, blant frivillige så vel som deltakere, har turgruppene i stadig større grad blitt implementert i tilbudet til organisasjonen.

En døråpner

Trond Sivertsen, migrasjonskoordinator ved Oslo Røde Kors, forteller at turgruppene først og fremst favner mennesker med fluktbakgrunn. På samme tid kan også mennesker med generell migrasjonsbakgrunn delta. Nå ønsker de flere deltakere velkommen.

Turgruppen i Frognerparken. Juned Qureshi sier at de forsøker å variere hvor de drar.

– Turene er myntet på grupper som ikke nødvendigvis er så turvante eller kjenner til den norske turkulturen. Vi vil at gruppene skal fungere som en døråpner. Det er verken de lengste eller mest omfattende turene. Det eneste vi krever av deltakerne, er at de er motiverte og har et ønske om å treffe andre turglade mennesker.

Turene finner sted annenhver søndag, med en varighet på mellom én til to timer. Tidligere har de blant annet besøkt Frognerparken, Botanisk hage og Teknisk museum. I tillegg har de ved flere anledninger vært i Oslomarka.

– Det skal være lavterskel, og alle skal ha mulighet til å delta. Man bidrar med akkurat så mye man selv ønsker, sier Sivertsen.

Populært tilbud

Det er en aktivitetsleder som har det overordnede ansvaret. Planleggingen gjennomføres i samråd med to turledere. Deltakere som har lyst til å være med, kan melde seg på gjennom en gruppesamtale i applikasjonen "WhatsApp", før de får ytterligere informasjon om turen et par dager i forveien.

Juned Qureshi er blant turlederne. Han opplyser om at det å bli kjent med byen er et viktig aspekt ved turene.

– Målet er å gå rundt i Oslo, bli kjent og snakke norsk. Vi reiser ikke kollektivt med mindre vi skal ut av sentrum. På den måten er det enklere å møtes.

Forrige søndag var destinasjonen Akershus festning og operahuset. Turgruppen bestod av fem frivillige og syv deltakere. Qureshi sier at han i løpet av halvannet år som frivillig selv har vært på flere nye steder.

– Vi får veldig gode tilbakemeldinger. Det har truffet målgruppen. Ikke bare får de praktisert norsk, men de møter også andre fra samme land som dem selv og får utvidet nettverket sitt. De trives og liker å bli kjent med Oslo. Det er givende å se.

Powered by Labrador CMS