— Situasjonen i Lillestrøm er forholdsvis lik som i Oslo, og vi har fått de samme rådene, sier Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik (Ap).
— Situasjonen i Lillestrøm er forholdsvis lik som i Oslo, og vi har fått de samme rådene, sier Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik (Ap).

Nabokommuner vurderer nedstenging: - Tiltakene i Stor-Oslo må henge sammen

Handelsstanden i Oslo frykter folk vil reise til nabokommuner for å handle etter at hovedstaden blir stengt. Men rundt hovedstaden vurderer enkelte kommuner om også de skal stenge treningssentre, butikker og serveringssteder.

Publisert

I både Lillestrøm og Lørenskog foreslår kommunedirektørene tiltak i tråd med Oslos koronatiltak, med blant annet rødt nivå på skolene, en anbefaling om å unngå besøk i private hjem, stengte treningssentre, serveringssteder og butikker, unntatt matbutikker, apotek og vinmonopol.

Serveringssteder skal som i Oslo kunne holde åpent for takeaway, men ellers holde stengt.

– Stor-Oslo må henge sammen

Formannskapet i Lørenskog skal onsdag klokka 9 bestemme om de vil innføre Oslo-tiltak i kommunen, mens Lillestrøm skal stemme over forslaget onsdag klokka 8.30. Tiltakene i Lillestrøm vil dersom de blir vedtatt av formannskapet, tre i kraft fra klokka 12 samme dag.

Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik (Ap) sier til NTB at han har vært i møter hele helgen, både med Statsforvalteren og helsemyndighetene og med Oslo, Rælingen, Lørenskog og Bærum kommune.

— Situasjonen i Lillestrøm er forholdsvis lik som i Oslo, og vi har fått de samme rådene, sier han.

Stengte butikker i Oslo og enkelte nabokommuner. Men kommunen i Norge som fikk det første kjente utbruddet med den britiske virusvarianten, Nordre Follo, har bestemt seg for ikke å innføre nye innstramminger nå.
Stengte butikker i Oslo og enkelte nabokommuner. Men kommunen i Norge som fikk det første kjente utbruddet med den britiske virusvarianten, Nordre Follo, har bestemt seg for ikke å innføre nye innstramminger nå.

Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik peker på at smitten i kommunen har økt med 30 prosent den siste uka. 20 prosent av de smittede har ukjent smittevei, og om lag halvparten av smitten i Lillestrøm er nå med den britiske virusvarianten.

Strengere tiltak på trappene i Bærum

— I tillegg er det vesentlig at vi har forskrifter og regler som gjør at vi hindrer import og eksport av smitte fra andre kommuner. Tiltakene i Stor-Oslo må henge sammen, sier Lillestrøm-ordføreren.

Samtidig understreker Vik at hver enkelt kommune må gjøre sine egne vurderinger.

Ledelsen i Bærum kommune har varslet at strengere koronatiltak vil bli innført i løpet av de nærmeste dagene. Det er imidlertid ikke kjent hvilke tiltak de vurderer.

I Bærum har det vært økende smitte den siste uka, og overfor Budstikka sier ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) at hun frykter økt mobilitet over kommunegrensa etter nedstengningen i Oslo.

— Det må vi ta hensyn til i våre vurderinger. Nasjonale helsemyndigheter er svært opptatt av at kommunene nær Oslo koordinerer sine tiltak, sier Krog.

Avventer i Nordre Follo og Rælingen

I Bærums nabokommune Asker er situasjonen en annen, uten den samme smitteøkningen som i Bærum. Kommunen fortsetter inntil videre å følge de nasjonale tiltak, skriver kommunedirektør Lars Bjerke i en SMS til NTB.

Kommunen i Norge som fikk det første kjente utbruddet med den britiske virusvarianten, Nordre Follo, har bestemt seg for ikke å innføre nye innstramminger nå.

Kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold sier på kommunens nettsider at de er forberedt på at situasjonen raskt kan endre seg, men at ingen tiltak endres i dag.

Heller ikke Frogn, Nesodden eller Rælingen gjør endringer i tiltakene sine.

I Rælingen er det allerede rødt tiltaksnivå på videregående skole, og Rælingen-ordfører Ståle Grøtte (Ap) peker overfor NTB på at de viktigste koronatiltakene som helsemyndighetene har vært opptatt av, handler om mobilitetsbegrensning og stenging av tilbud som tiltrekker seg mange mennesker.

Moss strammer inn

— Vi har få butikker og serveringssteder og annet som tiltrekker seg slikt. For våre innbyggere er det viktigere hva som skjer i Oslo og bykommunene rundt oss med tanke på smitten, sier Grøtte.

I Moss kommune strammet de mandag til koronatiltakene. Fra onsdag blir det blant annet påbud med hjemmekontor, skjenkestopp, og plikt til å bruke munnbind der 1-metersregelen ikke kan overholdes.

I tillegg stenges blant annet svømmehaller, lekeland, kino og kulturtilbud som samler mennesker innendørs. For idretten blir det ikke tillatt med organisert aktivitet innendørs for personer over 20 år i grupper på tre personer eller flere.

Tiltakene gjelder i første omgang i to uker.

Powered by Labrador CMS