— Nå forventer vi at også nabokommunene stenger ned servering og handel. Hvis ikke, vil tiltakene virke mot sin hensikt, sier OHF-direktør Bjørn Næss.

Handelsstanden uenig i byrådets nedstenging av butikker. Frykter folk reiser ut av byen for å handle

— Når handel og servering i Oslo nå stenges i ytterligere to uker, er dette i strid med alle våre tidligere anbefalinger, sier direktør Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening. Nå frykter han konkurransevridning til nabokommuner.

Publisert

Byrådet har nå bestemt at alle butikker i Oslo må stenge, med unntak av butikker som er listet opp i den statlige unntakslisten, slik som dagligvarehandel, apoteker og Vinmonopolet.

Fra før var alle kjøpesentre og varehus stengt. Den svært omfattende nedstengingen i hovedstaden møter nå motstand fra Oslo Handelsstands Forening.

— Har jobbet iherdig med smittevern

— Vi har hele tiden jobbet for at handel og servering skal holde åpent og med godt smittevern slik butikkene og restaurantene har vist at de klarer, sier OHF-direktør Bjørn Næss til VårtOslo.

— Dette gjelder også kjøpesentrene som ble stengt tidligere i vinter, noe som hindret trygg handel i Oslo-regionen. Bransjene har jobbet iherdig med smittevern under hele pandemien, slik at det er trygt både å handle og besøke serveringstedene både på gateplan og i kjøpesenter, sier Næss.

Oslo City må fortsatt holde stengt med byrådets koronatiltak. Det samme gjelder også alle andre butikker unntatt de som er listet opp i den statlige unntakslisten, slik som dagligvarehandel, apoteker og Vinmonopolet.

Byrådets hovedargument for å stenge mesteparten av alle butikker i byen er for å få mobiliteten ned. Smitten skal reduseres ved at folk ikke reiser kollektivt eller oppholder seg sammen, er tanken bak de strenge koronatiltakene.

Frykter økt mobilitet med byrådets tiltak

Men OHF og Bjørn Næss frykter tvert i mot at den omfattende stengingen av butikker i Oslo kan føre til økt mobilitet. Oslofolk har tidligere reist til nabokommuner og handlet under nedstenging. Nå er OHF redd for at koronatiltakene i Oslo vil virke konkurransevridende.

— Innstramningene for handel og servering i Oslo som kom søndag er dramatiske. Vi er nå fortvilet over den urettferdige konkurransevridningen dette fører til, og ikke minst økningen i mobilitet dette gir, påpeker Bjørn Næss.

— Vi må gi Osloborgerne mulighet til å handle i egen kommune og mener dette bør løses ved at handel og servering i Oslo får holde åpent, sier OHF-direktøren.

Powered by Labrador CMS