Temadager i Supernytt, podkast med unge muslimer, ramadan-middag og storslått id-feiring står på programmet når NRK markerer årets ramadan og id.
Temadager i Supernytt, podkast med unge muslimer, ramadan-middag og storslått id-feiring står på programmet når NRK markerer årets ramadan og id.

Fastemåneden i gang for Oslos 60.000 muslimer. NRK gjentar suksessen med egne ramadan-sendinger

Multireligiøse og flerkulturelle Oslo er landets muslimske "hovedstad", med rundt regnet 60.000 innbyggere registrert i ulike muslimske trossamfunn. Nå starter ramadan og som tidligere har NRK en omfattende fire uker lang markering av fastemåneden.

Publisert

For andre året på rad må verdens muslimer holde fasten under koronapandemien. Og som for alle religiøse trossamfunn byr det på utfordringer. Men ramadan blir det i år også.

Id al-fitr blir naturligvis den store markeringen på NRK når avslutningen på ramadan feires med en egen tv-sending. Men kringkasteren har mye annet å by på også.

Festen etter fasten

De aller fleste norske muslimer markerer avslutningen på fastemåneden med en stor festdag torsdag den 13. mai, men NRK avrunder sin markering av ramadan med en storslått feiring fredag 14. mai.

For andre år på rad inviterer Rima Iraki til direktesendt fest for å feire at ramadan er over, skriver NRK i en pressemelding. Denne gangen får hun med seg programleder Yousef Hadaoui som blant annet skal ut på gata og sjekke folks kunnskap om høytiden.

«Festen etter fasten» byr også i år på spennende gjester, god musikk, humorinnslag og masse deilig mat som hører id al-fitr til.

Rima Iraki og Yousef Hadaoui inviterer til id-fest for å markere at fastemåneden er over.
Rima Iraki og Yousef Hadaoui inviterer til id-fest for å markere at fastemåneden er over.

Og hvem kunne ane at Leo Ajkic skulle være en særdeles lidenskapelig hobbykokk? Han lanserer for anledningen «Leos Ajkitchen» der bosnisk festmat står på menyen.

I fjor kom det nærmere 1.000 bilder fra folkets id-feiring fra hele landet, og også i år kan folk dele sine opplevelser fra årets feiring med hele Norge under «Festen etter fasten».

Omfattende programtilbud hele måneden

Men før avslutningen på ramadan skal statskanalen gjennom mange sendinger både på radio og tv. NRK markerer starten på fastemåneden ramadan med den nye podkastserien «Da jeg ble meg».

I podkasten kan du høre komikeren Jonis Josef fortelle historien om hvordan et ønske om en genser ble til et av de viktigste øyeblikkene i livet som har formet ham som person.

Også seks andre kjente unge muslimer forteller om de viktigste hendelsene som har preget dem i livet, opplevelser som mange andre også vil kjenne seg igjen i.

Her kan du få en oversikt over NRKs programtilbud knyttet opp mot fastemåneden.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS