DEBATT

Torsdag denne uken vil det på ny bli arrangert en tverrpolitisk demonstrasjon mot de høye strømprisene foran Stortinget. Hanne Haskel er en av organisatorene bak demonstrasjonen.
Torsdag denne uken vil det på ny bli arrangert en tverrpolitisk demonstrasjon mot de høye strømprisene foran Stortinget. Hanne Haskel er en av organisatorene bak demonstrasjonen.

– Støre nå må du høre, maks 50 øre

Jeg er moderator i Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm». Her er noen av innleggene fra folk i gruppa. Det er dem regjeringen kaller «vanlige folk». Du vet, de som nå sto for tur til å ha et bedre liv og en mer romslig økonomi.

Publisert

Tenk at vi har politikere som vil oss så vondt. Strømprisen har løpt helt løpsk. Det er ikke lenger korona som er på folkemunne, men strømpriser som brer seg som en kreftsvulst i folks hverdag og tar fra oss livskvaliteten.

Vi har ingen strømkrise i Norge, men en strømpriskrise. Det koster i snitt 12-15 øre å produsere en KwH strøm. Nå tjener Statkraft og kommuneeide kraftselskaper milliarder på å selge strøm dyrt ut av landet, og den norske befolkningen blir sittende igjen som svarteper. Hvorfor skal folket som eier krafta betale ågerpriser?

Regningen går nemlig til det norske folk som nå opplever tidenes strømsjokk. Folk og næringsliv sitter med hjertet i halsen hver gang de skal åpne strømfakturaen. De skyhøye strømprisene har medført at staten tok inn ca 30 milliarder i økte inntekter bare i 2021. Folket vil ikke ha empatiprat og klatt på klatt med støttepakker.

Man kan ikke la det frie markedet styre strømmen til folket. Det må settes en makspris for å få forutsigbarhet. Vi vil ikke lenger stilltiende godta at livene våre ødelegges. Dominoeffekten og konsekvensene er enorme. Dette berører alt og alle.

Husholdninger der de som sitter nederst ved bordet sliter mest. Næringslivet, landbruket med bøndene, frivilligheten, kraftkrevende industri, alle er berørt av dette. Før vi vet ordet av det er hele samfunnet forandret, og det blir ikke til det bedre. Det er som en bråtebrann, og det må stoppes nå. Folket krever handling.

Da jeg er moderator i Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm» med ca 600 000 følgere, vil jeg egentlig bare la «folket få ordet». Og jeg håper mange stiller opp på demonstrasjonen vår som er på Eidsvolls plass utenfor Stortinget torsdag. Klokka 17-19

Her er noen av innleggene fra folk i FB gruppa. Det er de regjeringen kalte «vanlige folk». Du vet, de som nå sto for tur til å ha et bedre liv og mer romslig økonomi.

Jeg har blitt krenka.

Kvinne, ca 40 år.

I hele mitt liv har jeg følt meg verdig. Men min verdighet forsvant da jeg fikk den siste strømregningen. Der står det svart på hvitt at jeg har fått støtte. Strømstøtte. Eller stønad som de sier. Men bare litt. Fra selveste staten.

Jeg måtte få stønad fordi strømprisene har løpt helt løpsk, med statens velsignelse. Men jeg fikk altså strømregningen. I tillegg øker nettleien, så jeg snart må sitte og passe på å ikke få overforbruk, for da blir jeg flådd enda mer. Og ikke går det an få strømmen fraktfritt levert heller.

Hvordan kan det ha seg at det har blitt sånn? Hvor på den kronglete veien gikk det galt? I verdens rikeste land, hvor vi fra naturens side er velsignet med så enorme mengder med energi i form av strøm, olje og gass at bokstavelig talt statskassa renner over. Her må likevel innbyggerne ha strømstønad.

Vi har altså blitt gjort til klienter av staten. Fordi kostnadene for å leve har blitt så høye at vi blir nødt til å ta imot almisser for at vi skal klare oss? Lønner det seg i det hele tatt å bo i Norge?

Og statsråden sier at det har kostet regjeringen 3-4 milliarder kroner, eller var det 10-12 milliarder, å gi oss denne stønaden. Nå har han satt foten og sagt at det er nok. Blir ikke mer. Sannheten er jo at det ikke har kostet regjeringen et eneste øre. Det er våre egne penger de har beslaglagt og betaler litt tilbake av, men bare litt. Skal vi liksom takke regjeringen for støtten vi fikk på strømregningen. Er det et slikt samfunn vi ønsker?

Nei, vi ønsker å ha normale forholdsmessige priser på nødvendige varer som strøm er. Vi vil betale selv når vi har en normal inntekt. Vi ønsker ikke å stå med hatten i hånda.

Denne strømkampen skal vi vinne

Kvinne, sykepleier, ca 40 år.

Nå må virkelig de folkevalgte våkne opp og innse at de er valgt til å jobbe for Norges befolkning. Få av nisselua som dere tydeligvis har trukket godt ned over hodet, få på plass en fast pris som alle har råd til å betale. Det gjelder både private husholdninger og næringsdrivende.

Først da kan vi få tilbake tryggheten og vite at vi kan bruke den strømmen vi alle trenger for å leve et normalt liv, klare og betale for forbruket vårt og slippe denne kampen mot staten som vi nå opplever. FOR DENNE KAMPEN SKAL VI VINNE!!!!

Det norske samfunnet vil kollapse

Mann, ca 30 år

Hvis de høye strømprisene vedvarer, vil det norske samfunnet kollapse økonomisk. Private vil ha kraftig redusert kjøpekraft noe som igjen går utover handelsstanden. Handelsstanden vil i tillegg også merke de økte strømprisene, som igjen fører til økte priser og som samtidig reduserer kjøpekraften ytterligere.

Dette vil igjen spre seg videre som en bråtebrann via nedskjæringer, avviklinger på grunn av ulønnsomhet og ikke minst oppsigelser og så videre. Det burde ringe en alarm på Stortinget, og den burde ringe øredøvende høyt.

Jeg er så sint!

Kvinne, jobber i forsvaret, ca 40 år

Her sitter vi på en gedigen oljeformue, og i tillegg håver vi inn utallige milliarder hele tiden. Og så skal folket tynes til det ytterste? Mange er redd for strømregningen og kutter ut dusjing og klesvask. I tillegg fryser de.

Ja, det er guffent selv med ullgenser og raggsokker, særlig når man endelig skal ta den dusjen eller legge seg i iskald seng. Så stresser man når ovnen står på og når man lager mat eller endelig vasker klær.

Hva er dette for noe? Hva slags folk har vi valgt inn for å styre dette landet? De har jo null kunnskap om økonomien til den vanlige mann i gata! Jo, det er mye viktigere å vise verden utenfor hvor flinke vi er. Blir kvalm! En ting er helt sikkert! Jeg gidder ikke å stemme på noen av de mer! Skamme seg skulle de!

Absolutt alt øker

Mann, telemontør, ca 40 år

Industrien lider. Utelivs- og reisebransjene lider. Artister, kunstnere og underholdningsartister lider. Bøndene sliter. Gassprisene stiger. Bensin- og dieselprisene stiger. Matprisene stiger. Rentene øker. Norsk nærings- og privatgjeld øker.

Strømprisene dreper nærmest all handlekraft for alle normale husstander. Og de vil føre til at konsumentmarkedet og butikkene vil lide enda mer. Vi er inne i en beksort spiral, og regjeringen tviholder på kraftoverskuddet sitt, fordi det er viktigere å plusse 40 milliarder på de 12.000 milliardene oljefondet allerede har, enn å redde det norske folk og norsk økonomi.

Og regjeringen lurer på hvorfor meningsmålingene stuper. De er kanskje folkevalgte, men de har glemt at de representerer folket. Til alle dere som sitter på makten i dag og velger å ikke gjøre noe: skam dere.

Nordmenn er et hyttefolk

Mann, ca 40 år.

Nordmenn har vært et hyttefolk i mange tiår. Nå skal det å ha en hytte betegnes som luksus. Vi har en hytte ifra 1970 på 65 kvadratmeter til disposisjon i familien. Den ble bygget av min bestefar og to onkler, og hele vår familie har muligheten til å bruke den.

Det ble lagt inn strøm der for noen år tilbake av mitt søskenbarn, som er elektriker. Det er ikke innlagt vann der, så strømmen går til kjøleskap, lys, elektrisk forbrenningstoalett og en panelovn. Fikk regning på 2500 kroner for ca 700 kw.

Denne «luksusen» er bygd opp av familien ved hardt arbeid. Er vel slik at de fleste jobber hardt for det de har og har ikke fått det servert på noe sølvfat.

Kraftpolitikk er blitt dårlig helsepolitikk

Kvinne, ca 30 år.

Jeg savner en større debatt om den psykiske helsen til folk som sliter økonomisk med dette. Mennesker som er AVHENGIG av strøm/varme for å fungere i hverdagen. Småbarnsforeldre og andre som ikke lenger har råd til middag. Der også ungene fryser.

Strøm er også helse, det er livskvalitet og ikke luksus (selv om jeg også tenker at man må spare der man kan). Vi bor i et mørkt land. Vi kan ikke bare skru av lyset. Vi bor i et arktisk og kaldt land. Vi er avhengig av varme og kan ikke skru av den.

Strøm er, som jeg prøver å få frem, et element som genererer god helse, bedre helse og livskvalitet (hvem synes ikke en lang varm dusj er deilig når man kommer inn etter å ha vært ute og frosset litt). Strømprisen handler om folks privatøkonomi og psykiske helse, livskvalitet, sosiale omgang med hverandre og sikkert mange flere ting. Bare noen tanker!

Ikke lett å drive gårdsdrift

Kvinne, ca 40 år.

Kan noen forklare meg hvordan dette er mulig? Bor på gård og driver med dyr og litt annen virksomhet. Betalte 10 000 i strøm forrige måned. Nå kom regningen for desember på 24 000 kroner. Ingen strømstøtte på fakturaen. Vi har dessverre hus og virksomhet på samme måler, men 14 000 mer en forrige måned henger ikke på greip.

Strømregningen tar pusten fra meg

Mann, pensjonist, ca 70 år.

Til tross for strømstøtte fra regjeringen på over to tusen kroner må jeg som pensjonist ut med 5500 i strømutgifter i hjemmet. En vanlig faktura ligger på ca 1500. I tillegg til strømregningen i hjemmet så har jeg en strømregning på en hytta.

Nå har jeg fått en strømregninger på til sammen 10 000 kr, ca halvparten av min pensjon. Jeg skal nok greie meg, da jeg har ting å selge, men det var ikke slik jeg hadde tenkt meg min alderdom.

Powered by Labrador CMS