Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) kan stolt vise frem det nye byrommet på Wessels plass.
Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) kan stolt vise frem det nye byrommet på Wessels plass.

Wessels plass har igjen blitt et hyggelig byrom i Oslo sentrum

Etter å har fremstått som byggeplass i nesten seks år kan publikum igjen bruke Wessels plass ved Stortinget. Byen har fått en åpen og lys plass, med en vannfontene som mange vil sette pris på når sommersola besøker hovedstaden.

Publisert

I juni 2014 vedtok presidentskapet utvendig perimetersikring av Stortinget. Formålet var å opparbeide et attraktivt byrom som inviterte til et blomstrende folkeliv, samtidig som utvendig sikring av Stortinget ble etablert.

— I dag kjenner jeg på en lettelse, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

— Både fordi vi har levert tilbake et vakkert og sikkert byrom, men også fordi dette igjen kan fungere som en fin møteplass i sentrum av byen. Både for byens innbyggere og turistene som kommer på besøk, mener presidenten for landets nasjonalforsamling.

Litt forsinket og lavere prislapp

— Prosjektet ble noe forsinket, det skulle vel egentlig stått ferdig høsten 2019?

— Det er helt korrekt. Dette skyldes delvis at vi støtte på utfordringer med grunnforholdene, men også at vi hadde fokus på å holde oss innenfor kostnadsrammen, sier Trøen.

Prosjektet hadde en kostnadsramme på 60 millioner kroner, men kom i mål på 53,8 millioner.

Det var ikke planlagt noen storslått markering av åpningen, men det var snakk om å lage en liten markering for de butikkene og kontorene som har holdt ut i kaoset i disse årene. Korona-pandemien satte en effektiv stopper for dette.

Johan Herman Wessel kan igjen skue utover plassen som bærer hans navn.
Johan Herman Wessel kan igjen skue utover plassen som bærer hans navn.

— Jeg vil tro at våre naboer, i likhet med oss på Stortinget, er glade for at anleggsperioden er over, sier stortingspresidenten.

Wessel plass fikk navnet i 1891, og er oppkalt etter dikteren Johan Herman Wessel (1742-1785). Tidligere het plassen Stortingspladsen.

På 100-årsdagen for Wessels død, 29. desember 1885, ble det avduket en bronsebyste av ham på stedet. Denne bysten er nå på plass igjen.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS