Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, er glad for å bli kvitt koronatiltakene, men savner fortsatt støtte for å håndtere sykefravær.

Næringslivet ønsker opphevingen av koronatiltak velkommen

Samtidig kommer de med klare oppfordringer til regjeringen.

Publisert

– Dette er en gledens dag for alle som lever av å samle mennesker. Nå som de siste tiltakene oppheves, kan serveringssteder, kulturarrangører, treningssentre og andre som rammes av meteren, endelig drive uten restriksjoner, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Samtidig er han bekymret for høyt sykefravær. FHI opplyste på lørdagens pressekonferanse at smittetoppen ikke er nådd enda.

– Det er skuffende at regjeringen ikke har vært villig til å komme en samlet arbeidstakerside i møte og kutte arbeidsgiverperioden for sykefravær til tre dager nå som vi er rundt smittetoppen. Sykefraværet har allerede vært rekordhøyt lenge, og det vil være en stor utfordring også de neste ukene, sier Horneland Kristensen.

Ønsker en fremtidig plan

– Det er gledelig at det igjen åpnes opp for et normalt liv, og at bedriftene kan drive uten smitterestriksjoner. Bruk restaurantene, byen og utelivet. Bestill hotell. Bedriftene vil leve av det de tilbyr og selger, ikke av kompensasjon for at staten har stengt dem ned, sier direktør for arbeidsliv i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Nina Melsom.

Dette er andre gang Norge har åpnet opp helt etter koronatiltak etter at den forrige regjeringen fjernet meteren høsten 2021. NHO ønsker seg en god og forutsigbar plan for hvordan eventuelle nye smitteutbrudd skal håndteres i fremtiden.

NHO er på samme tid bekymret for høyt sykefravær i tida framover.

– Partene i arbeidslivet må ha god dialog om hvordan vi håndterer ekstraordinært høyt sykefravær, særlig i samfunnskritiske funksjoner, sier Melsom.

Massivt tap i inntekter

– Avstandskravet har sammen med andre restriksjoner kostet næringen milliarder i omsetningstap. Krisepakkene har hjulpet, men har ikke vært treffsikre nok og kan på ingen måte veie opp for tapte inntekter, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

NHO Reiseliv og NHO er opptatt av at regjeringen og partene i arbeidslivet nå lager en god og forutsigbar plan for hvordan man kan håndtere eventuelle nye smitteutbrudd i fremtiden.

– Det må være en helt annen pandemiberedskap i helsesektoren, og man kan ikke basere seg på å stenge en hel sektor. De fleste andre EU land har kombinert et relativt åpent samfunn med koronapass, sier Krohn Devold.

Powered by Labrador CMS