— I mørket kan refleks være den lille faktoren som gjør at bilistene ser deg tidsnok, sier Ingunn Handagard i NAF.

Særlig unge oslofolk slurver med dette. - Det kan være forskjellen på liv eller død

— Selv om det er lys langs veien, så er det vanskelig for bilførere å se deg når du ikke har refleks, sier Ingunn Handagard i NAF. En fersk undersøkelse viser at folk i hovedstaden er dårligst i landet på å bruke refleks.

Publisert

De verste synderne er unge mellom 18 og 29 år, viser Norstat-undersøkelsen gjort på oppdrag for NAF. Særlig ille er det i hovedstaden.

— Noe av forklaringen kan være at unge overvurderer hvor synlige de er i trafikken på grunn av gatelysene, og tenker at refleks verken er nødvendig eller ser bra ut, sier NAFs pressesjef Ingunn Handagard.

Kvinner er flinkere enn menn

Andelen som bruker refleks i Oslo, er lav i forhold til resten av landet. Spesielt sammenliknet med Nord-Norge. I Oslo sier 40 prosent at de bruker refleks alltid, mens det i Nord-Norge er en andel på hele 76 prosent som sier at de bruker refleks alltid.

— I mørket kan refleks være den lille faktoren som gjør at bilistene ser deg tidsnok, sier Handagard.

En kombinasjon av bilder som viser effekten av refleksbruk. Til venstre: person uten refleks, i midten: person med to enkle reflekser, til høyre: person med refleksvest.

I undersøkelsen svarer 37 prosent at de bare bruker refleks av og til, mens 5 prosent svarer at de aldri bruker refleks. Flertallet er likevel flinke til å bruke refleks.

Hele 58 prosent sier at de alltid gjør det, og kvinner er flinkere enn menn. Mens 52 prosent av mennene oppgir at de alltid bruker refleks, er tilsvarende tall for kvinner 64 prosent.

I 50-sone har bilisten to sekunder på seg

— Du bør gjøre det til en vane å alltid bruke refleks, utifra hva folk selv svarer at de gjør så mener vi andelen som kun husker på dette av og til er for høy, sier Handagard.

En bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, har bare to sekunder på å avverge en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks.

Med refleks vil sjåføren oppdage den gående på 150 meters avstand og ha 10 sekunder til rådighet for å stoppe.

— Det kan være forskjellen på liv eller død, slår Handagard fast.

NAFs refleksråd:

  • Bruk alltid refleks i mørketiden, også langs veier med belysning
  • Refleksvest eller reflekssele gir best synlighet
  • Har du en veske, sekk eller jakke du bruker hver dag – la refleksen alltid være på.
Powered by Labrador CMS