Barn får fri i to uker. Samlinger med mer enn 50 personer blir forbud. Alle kommunens ansatte skal jobbe hjemme.
Barn får fri i to uker. Samlinger med mer enn 50 personer blir forbud. Alle kommunens ansatte skal jobbe hjemme.

RAYMOND JOHANSEN: – Vi er i en krise. Alle Oslo kommunes 53.000 ansatte skal jobbe hjemme

En svært kraftig krisepakke kommer fra Oslos byråd. – For folk i Oslo er det viktig at vi setter sikkerheten først. Alle andre prosjekter enn tiltak mot krisen blir avlyst for meg og mine og byråder, sier byrådslederen på dagens pressekonferanse fra Rådhuset.

Publisert Sist oppdatert

Oslo kommune gjennomfører ekstraordinære krisetiltak for å demme opp mot spredningen av koronaviruset. Alle arrangementer med mer enn 50 gjester blir forbudt.

Så langt er 162 personer bekreftet smittet av koronaviruset, ifølge helsebyråd Robert Steen. Byrådet anser risikoen for å holde skoler og arbeidsplasser åpne for større enn ved å stenge dem.

– Vi har i dag bestemt oss for å gjennomføre ekstra tiltak. Vi stenger alle ungdoms- og videregående skoler fra i morgen og oppfordrer alle om å holde barna hjemme fra barneskole og barnehage i morgen, sier Raymond Johansen på dagens pressekonferanse fra Rådhuset.

Max 50 gjester

Byrådslederen lister opp samfunnskritisk personell som likevel skal gå i jobb. Disse inkluderer arbeidstakere innen helse, brann, vann, avløp, renovasjon og strøm.

– I tillegg har vi skjerpet kravet til størrelse på arrangementer. Alle arrangementer med mer enn 50 deltakere blir forbudt. Vi stenger alle offentlig bad og idrettshaller, museer, kulturskolen og bibliotekene. Skjenkesteder får ikke lov til å ha mer enn 50 gjester om gangen.

Byrådet går nå også i en dialog med rederiene om å legge til havns og om å innstille avganger til og fra Oslo. Samtidig vurderer Ruter vurderer at alle dører skal automatisk, slik at folk slipper å trykke på knapper.

To uker fri fra skolen

– Alle Oslo kommunes 53.000 ansatte skal jobbe hjemmefra, med unntak av folk som jobber i samfunnskritiske områder.

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen sier det var en svært vanskelig beslutning å stenge skolene og oppheve undervisningsplikten.

– Jeg vil understreke at det har vært en svært vanskelig beslutning å stenge skoler og barnehager. Men risikoen for å holde skoler og barnehager åpne og er større enn ved å holde dem stengt. Stengningen gjelder i første omgang i fjorten dager, sier Thorkildsen.

Bekymret for utsatte barn

Hun forteller at begrunnelsen for å holde barneskoler og barnehager åpne en dag ekstra, er at de større barna lettere kan klare seg på egenhånd. Mens for de yngre barna må foreldrene finne tilsynsordninger.

– Jeg har stor forståelse for folk som føler seg utrygge nå. Vi står i en helt reell krisesituasjon. Nå trengs vi alle sammen. Skoler og barnehager stenges, samtidig som fritidstilbudene midlertidig avvikles. Barn som fra før er utsatt, kan være enda mer utsatt nå, sier hun.

– Begrens reisingen

Blant tiltakene som ennå ikke er vurdert er å stenge kollektivtrafikken helt. Byrådet er også opptatt av å informere om koronaviruset på ulike språk til utenlandske arbeidstakere.

Helsebyråd Robert Steen oppfordrer til å begrense reising og sammenkomster til det som er nødvendig.

– Vår bekymring er at det er mange personer som går i Oslo som ikke vet at de er smittet, sier Steen.

Byrådet kommer med følgende generelle oppfordringer:

  • Barn, ungdom og voksne bør holde seg hjemme
  • Vær nøye med personlig hygiene
  • Ta vare på slektninger og andre som trenger hjelp
  • Det er ingen grunn til å hamstre dagligvarer.