Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) er imponert over Mikael Sofaie Manesh og resten av elevene i osloskolen.
Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) er imponert over Mikael Sofaie Manesh og resten av elevene i osloskolen.

- Vi må unngå å komme i en situasjon der vi igjen må stenge barnehager og skoler

— De siste månedene har vært en enorm utfordring, innrømmer skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Nå mener hun vi må gjøre alt vi kan for å unngå ny nedstenging.

Publisert

Sjefen over alle sjefer for byens skoler og barnehager, byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV), tar seg også ferie. Vel vitende om at dette skoleåret har vært ganske uvirkelig for alle elever og ansatte i osloskolen.

— De siste månedene har vært utrolig krevende. Når det er sagt må jeg få lov til å si at jeg er enormt stolt av alle i osloskolen. Og hvordan vi har kommet gjennom de siste månedene.

— Ikke minst er jeg utrolig stolt over hvordan elevene våre har håndtert den svært utfordrende hverdagen, sier hun til VårtOslo.

— Visste ikke hvor farlig det var

Byrådet og Oslo kommune var raskt ute med å annonsere at de planla å stenge skoler og barnehager da koronapandemien traff Norge. Dagen etter kom også regjeringen med sin stengeordre.

— Vi skulle egentlig bruke helga til å lage en plan for utsatte barn, og stenge ned alt fra mandagen etter, forteller Inga Marte Thorkildsen.

— Men regjeringen bestemte at alt skulle stenges allerede fredag den 13. mars. På dette tidspunktet var smittetallene sterkt økende. Vi visste lite om hvor farlig viruset var eller hvor smittsomt det var, ikke minst for barn.

— Skulle gjerne hatt mer støtte fra regjeringen

— Vi hadde ingen smittevernveileder eller noen plan for ivaretakelse av risikogrupper, sier skolebyråden.

— På dette tidspunktet stod det helt klart for meg at det eneste valget vi hadde, for å ivareta sikkerheten til alle i både barnehage og skole var å stenge ned, forteller hun.

— Lærerne i osloskolen har gjort en kjempejobb de siste månedenene, mener Inga Marte Thorkildsen. Her sammen med lærer ved Granstangen skole, Natasha Nahavandi.
— Lærerne i osloskolen har gjort en kjempejobb de siste månedenene, mener Inga Marte Thorkildsen. Her sammen med lærer ved Granstangen skole, Natasha Nahavandi.

— Vi skulle gjerne sett at vi hadde fått mer hjelp og støtte fra sentrale myndigheter i starten av krisa, sier Thorkildsen.

— Det var mildt sagt underlig at fly fortsatte å komme inn fra de hardest rammede områdene i for eksempel Italia, samtidig som vi så konsekvensene av smitten. Vi følte at det var nødvendig å gjøre noe raskt, og ikke vente på nasjonale myndigheter.

— Oslofolk har dratt lasset sammen

Oslos skolebyråd har forståelse for at situasjonen endret seg fra dag til dag. Og sier hun er imponert over innsatsen til veldig mange sentrale personer, både i regjeringen og blant helsemyndighetene.

Likevel mener hun det burde vært mulig for regjeringen å gi de involverte myndigheter litt lengre forhåndsvarsel enn hva som har blitt gjort under krisa.

Korte frister uprøvede løsninger og generell usikkerhet til tross.

— Jeg må få si at jeg er kjempeimponert over at folk i Oslo har dratt lasset sammen og at vi har kommet oss gjennom disse månedene.

— Alle barnehagebarn, skoleelever, ansatte og foreldre har tatt utfordringen på strak arm, det har vært mange rørende øyeblikk og mye vi kan ta med oss videre inn i en normal hverdag, understreker byråden for oppvekst og kunnskap.

Bekymret for de svakeste barna

Likevel er Inga Marte Thorkildsen bekymret for hvordan de svakeste barna og familiene har kommet seg gjennom krisa til nå.

— Det er ingen tvil om at utsatte barn også har slitt mest i den perioden vi har vært gjennom. Jeg er bekymret for hvordan de har klart seg gjennom krisa.

— Dette må være en hovedprioritet for oss også etter krisen. Framfor alt må vi jobbe for sosial utjamning og trygge oppvekstsvilkår, sier Inga Marte Thorkildsen.

Sommerskolen 2020 ble ikke helt som blanlagt. Her får likevel skolebyråden en innføring i basket under årets sommerskole.
Sommerskolen 2020 ble ikke helt som blanlagt. Her får likevel skolebyråden en innføring i basket under årets sommerskole.

Hva om smitten plutselig skulle blusse veldig opp igjen i byen?

— Dersom vi får en ny, sterk økning i smitten, må vi lene oss tungt på smittevernfaglige vurderinger. Men nå vet vi mye mer om både viruset, smitten og sykdommen enn vi gjorde i mars. Vi har også fått bygget opp systemene for testing og smittesporing.

— Jeg håper derfor vi vil unngå å komme i en situasjon igjen der vi må stenge barnehager og skoler på nytt. Jeg mener erfaringene vi har gjort nå, tilsier at det må vi unngå i det lengste, sier Thorkildsen.

— Vet ikke hva de kommer tilbake til

85.000 skoleelever og 37.000 barnehagebarn i hovedstaden har fortsatt ferie. Men i august skal alle tilbake. Hva de kommer tilbake til er derimot uklart.

— Per i dag vet vi ikke noe mer enn at det ser ut til at vi kommer til å være på "gult nivå" også når skolene åpner igjen. Det vi si at mest sannsynlig vil hverdagen bli lik det den har vært de siste ukene, forteller byråden.

Inga Marte Thorkildsen gir derimot ingen forsikringer om at dette blir resultatet.

— I disse dager er ingen ting skrevet i stein, og som vi har sett den siste tiden, kan ting endre seg fort. Jeg håper likevel at vi til høsten kan gå tilbake til tilnærmet vanlig drift i tilbudene for de yngste, avslutter byråden.

PS: Tusen takk for at du abonnerer. Det betyr at vi kan lage gode saker om byen vår, fra der du lever.

Powered by Labrador CMS