Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thrkildsen (SV9 lover å skjerme de mest sårbare barne i skole og barnehage mest mulig.

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen vil ta vare på de utsatte barna gjennom den nye nedstengingen

— Konsekvensene av innstramninger av koronatiltak i barnehager og skoler er noe vi er veldig oppmerksomme på, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

Publisert

Mandag går osloskolen over til rødt beredskapsnivå for andre gang på ett år. Det betyr at skoleelever og barnehagebarn deles inn i mindre kohorter og undervisningen legges vesentlig om.

— Dette var det vi har fryktet en stund nå, men vi har dessverre ikke noen annen mulighet om vi skal få den nye smittesituasjonen under kontroll, så får vi se hvor lenge dette varer, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) til VårtOslo.

Skolene må har frihet for åpningen

Etter føringer fra både regjeringen og kommunens egen utdanningsetat har skolene fått fram til onsdag til å være klare til å åpne på rødt nivå.

— Det er viktig at hver skole har fått mulighet til å selv bestemme hvordan de vil gjenåpne etter helga. Noen trenger kanskje mer tid til å gjøre lokaler og opplegg klar en andre. Derfor lar vi skolene selv bestemme om de ønsker å i morgen eller på tirsdag, sier skolebyråden.

Hun legger til grunn at alle skolene i osloskolen er klare til å åpne senest tirsdag.

Håper å unngå stengte skoler

Selv om Thorkildsen mener de nye tiltakene er nødvendige for å hindre massespredning av det muterte koronaviruset, håper hun det ikke blir nødvendig å stenge skolene helt.

— Som vi har sagt tidligere skal det veldig mye til å stenge osloskolen totalt på nytt Vi er fortsatt ikke der at vi mener det et er nødvendig, understreker en travel skolebyråd.

— Hvor stor tror du muligheten for en nærstående total nedstengning er?

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen håper å unngå at pulter i osloskolen igjen blir stående tomme som en følge av koronaviruset.

— Det er vanskelig å si. Vi kan like godt være like nærme en retur til gul tiltaksmodell igjen som det vi er til å stenge helt ned. Før fredag var jo smittetallene veldig positive, så det er vanskelig å si noe het sikkert om hva som vil skje framover, konstaterer Thorkildsen.

Skal beskytte de sårbare barna

Under vårens nedstengning fikk kommunen tilbakemeldinger på at mange av de mest utsatte barna i både skoler og barnehager fikk negative opplevelser av koronarestriksjonene. Dette vil byrådet og utdanningsetaten gjøre det de kan for å forhindre at blir tilfellet denne gangen.

— I vår stod vi en slik situasjon for første gang. Nå har vi, gjennom månedene som har gått, lært mer om både effekter av tiltakene på barn og unge og hva vi kan gjøre for å forhindre at opplevelsen blir like negativ som den gang.

— For meg er det viktig å legge vekt på at vi skal gjøre det vi kan for å hjelpe de ungene som trenger det mest godt igjennom nok en periode med usikkerhet og skjerpede koronatiltak, sier Thorkildsen.

Setter inn tiltak for de som trenger det

I forbindelse med det å skulle ta vare på de mest utsatte elevene, har kommunen gjort seg noen verdifulle erfaringer i løpet av månedene som har gått. En av dem er å tilby alternativer til de som finer det vanskelig å ha hjemmeundervisning.

— Vi har sett at for mange som bor trangt eller har andre familiære utfordringer kan det være utfordrende å ha hjemmeskole. Derfor er vi veldig opptatt av at skolene hvor dette er aktuelt, tilbyr elevene alternative lokaler slik at de kan følge undervisningen, sier Inga Marte Thorkildsen.

Hun peker også på den utfordringen som kom opp til overflaten i løpet av den første perioden med strenge koronatiltak: familievolden.

— Vi har fått rapporter om veldig mye mer vold i hjemmet under den første runden med strenge koronatiltak. Derfor er det viktig at de som er bekymret for at noen er utsatt tar kontakt med hjelpeapparatet så fort som mulig. Dersom ansatte ser at barn eller unge har problemer må de ikke gå alene med en vond magefølelse, men benytte seg av både barnevernet, politiet og barnehuset som er viktige samarbeidspartnere, forteller Thorkildsen.

Innstraminger også i barnehagene

Etter det nye virusutbruddet vil også barnehagene i hovedstaden få innstramninger som følge av smittevern. I tillegg til mindre barnegrupper blir det her innført begrensede åpningstider for å sørge for at barnehagene har nok personale til å ta seg av barnegruppene.

— Det vil bli variasjoner fra bydel til bydel hvordan de løser utfordringene for barnehagene, men alle ville måtte redusere åpningstidene noe, avslutter Thorkildsen.

Powered by Labrador CMS