Ett minutts stillhet i bystyret. Fra v. varaordfører Abdullah Alsabeegh (Ap), ordfører Marianne Borgen (SV) og direktør for bystyrets sekretariat Lars Arne Ryssdal.Foto: Arnsten Linstad
Ett minutts stillhet for Ukraina i bystyret: - Vi må være forberedt på å ta imot mange flyktninger
Oslo bystyre åpnet sitt møte onsdag ettermiddag med ett minutts stillhet for Ukraina. Rett etterpå redegjorde byrådsleder Raymond Johansen (Ap) for hvordan kommunen tar imot de første ukrainske flyktningene.
— I dag har byrådet i et ekstraordinært møte fordelt ukrainske flyktninger på bydeler. Oslo er godt forberedet på å motta og til å bosette flyktninger sier byrådslederen.
Annonse
— Av de 2.000 flyktningene vi er bedt om å bosette i første omgang, er 80 enslige mindreårige. Men vi må forberede oss på å motta enda flere, sier Johansen.
Raymond Johansen påpeker at det er staten ved UDI som har ansvaret for registrering og første mottak av flyktninger.
Deretter er det kommunene som får ansvaret for bosetting etter en henvendelse fra IMDI.
Men allerede ved ankomst på akuttmottak i Oslo har flyktninger fra Ukraina kollektiv beskyttelse. Det betyr blant annet at de har krav på helsehjelp i de ulike bydelene.
— De fleste som kommer er kvinner og barn
Per nå er det etablert sju akuttmottak for ukrainske flyktninger i Oslo. Tre av akuttmottakene er allerede er i drift. I tillegg planlegges det å opprette ytterligere fire mottak. Det betyr at det samlet kan bli elleve akuttmottak i Oslo om kort tid.
— Det er bydelene der akuttmottakene ligger som har ansvaret for å dimensjonere helsehjelp til flyktningene, sier byrådsleder Raymond Johansen.
Han hadde også en formaning og advarsel til hva man kan forvente av de som nå er på flukt og får beskyttelse og opphold i Norge.
— Jeg hører mange si at de som kommer nå er en annen type flyktninger enn det vi tidligere har mottatt. Men de aller fleste som kommer fra Ukraina er kvinner og barn, sier byrådslederen.
— Mange av kvinnene har et stort omsorgansvar og vi skal derfor ha begrensede forventninger til hva slags jobbstyrke som kommer. I hvert fall foreløpig, sier Raymond Johansen.