Julia Enger, Nataliya Yeremeyera og Inna Olafsson er alle ukrainere og har bodd i Norge i mange år. Troen er sterk på at Ukraina vil vinne krigen Russland har startet.

Julia, Nataliya og Inna da Ukrainas plass på Skillebekk ble avduket: - En kjempefin støtte for hjemlandet vårt

"Shche ne vmerla Ukrainy" - Ukraina er ikke død, er den ukrainske nasjonalsangen. Nydelig framført av det norsk-ukrainske koret FolkeMelodi og Sangselskabet Guldbergs Akademiske kor, som dannet opptakten til avdukingen av Ukrainas plass ved den russiske ambassaden.

Publisert

Korene framførte deretter "Til ungdommen", også kjent som "Kringsatt av fiender" av Nordahl Grieg.

Det kunne ikke vært mer passende for anledningen, som var avduking av skiltet "Ukrainas plass" rett ved den russiske ambassaden på Skillebekk.

— Du må ikke tåle så inderlig vel

Bydelspolitiker Maja Karoline Rynning (MDG) spant det videre i sin appell. Der siterte hun en strofe Arnulf Øverlands berømte dikt skrevet i 1937 - "Du må ikke sove".

Korene FolkeMelodi og Sangselskabet Guldbergs Akademiske kor. Det var Guldbergs som kontaktet bydelen og foreslo å synge på Ukrainas plass. Guldbergs inviterte FolkeMelodi til å delta. De har arrangert notene, som også er delt med en rekke andre kor.

— Vi kan velge annerledes enn "å tåle så inderlig vel", og ba de tilhørende huske på viktigheten av å stå sammen i tider som disse, sa Maja Karoline Rynning.

Lederen i Frogner bydelsutvalg, Jens J. Lie (H) , fulgte opp:

— Denne lille, men viktige handlingen markerer vår støtte og solidaritet med Ukraina og kampen for deres land, sa Lie.

Mange ukrainere blant de frammøtte

— Noen vil kanskje bagatellisere det vi gjør her i dag, men for meg er det er sterkt symbol mot Russlands handlinger i Ukraina, sa lederen av Frogner bydelsutvalg.

Ut fra det VårtOslo registrerte, var det blant de 2-300 frammøtte en overvekt av ukrainere. Av de vi snakket med, var kampviljen og troen på at de ville vinne krigen, stor.

En av dem var Maks Nechjporuk.

— Jeg bryr meg ikke om hva russere tenker om denne plassen. Jeg er glad for at plassen er nær den russiske ambassaden, og de kommer uansett til å dra fra Norge. De har snart ikke annet valg enn å stoppe krigen, mente Maks.

Ukrainere og nordmenn sammen i toget opp til det som nå heter Ukrainas plass

Julia Enger, Nataliya Yeremeyera og Inna Olafsson er alle ukrainere, og har bodd i Oslo i mange år. De mener at plassen er en kjempefin støtte for hjemlandet.

— Kjemper så lenge det er nødvendig

Nataliya sier at plassen kanskje kan provosere Russlands ambassade og makthaverne i Kreml, men det gjør ingenting:

— Putin provoserer hele verden gjennom sin umenneskelighet. Vi kjemper for vår uavhengighet og for vårt demokrati, og vi skal kjempe så lenge det er nødvendig, sier hun.

Gjerdene på nedsiden av den franske ambassaden er dekorert med mange barnetegninger, noen også med eksplisitte budskap

Når VårtOslo er på vei bort fra plassen og forbi den russiske ambassaden, passeres gjerder med flere titalls meter med barnetegninger.

Budskapene er tydelige. I bakgrunnen høres fortsatt taktfaste rop fra de frammøte, ledet av ivrige ukrainere:

Flere barnetegninger som viser at også mange barn engasjerer seg.

— Den russiske ambassaden - ut av Norge!

Ropene må ha runget også gjennom nabobygget - Russlands ambassade, som tidligere har gått ut og kalt avdukingen av Ukrainas plass for "en antirussisk aksjon".

— Dersom det blir realisert i denne anspente tiden, så blir det oppfattet som en antirussisk aksjon uansett om det kommer det fra regjeringen eller bydelsmyndigheter. Nordmenn må ta det til betraktning, heter det i uttalelsen fra ambassaden.

Powered by Labrador CMS