apneseth-småbåtgrend-boligbåt-oslo
Claus Christian Apneseth og familien stortrives med å bo i båt. Foto: C C Apneseth

— Hvorfor overfører kommunen rikdom fra barnefamilier og andre båtboere til et privat eiendomsfirma?

Claus Christian Apneseth
Claus Christian Apneseth er båtboer i Oslo.

Flertallet i bystyret ønsker å stanse private kapitalister fra å ta profitt fra barnehager. Kan det være bedre å la private aktører fremleie kommunale båtplasser?

Til bystyret ved byutviklingskomiteen. I litt over et år har jeg nå forsøkt å få gjennomslag for en båtboerhavn styrt av en båtboerforening bak moloen ved Color Line.

Jeg begynte med å skrive til byråd Lan Marie Nguyen Berg og fikk hyggelig beskjed om at saken var videresendt. Jeg startet et innbyggerinitiativ på minsak.no og samlet mer enn de påkrevde 300 signaturene.

Jeg ble intervjuet av VårtOslo. Jeg har vært i møte med og skrevet eposter til diverse politikere. Jeg har skrevet kommentarer til en plansak, og totalt sett så føler jeg at jeg har fått lagt frem mitt syn.

I hele denne prosessen har jeg til gode å møte én eneste person som har sagt at de syns det er en dårlig ide med en båtboerhavn sentralt i Oslo. Det er derfor forstemmende å se at de jeg leier min båtplass av, Heggedal og Hollie ANS, fikk fornyet sin leieavtale for tre nye år i slutten av juni.

Pengegave til eiendomsfirma

Som dere sikkert kan forstå, virker det demotiverende for en som har forsøkt å påvirke politiske prosesser å se at kommunen heller vil leie meg min båtplass via et privat firma med en avanse på over 300 prosent. Hva er det kommunen ønsker å oppnå ved denne massive overføringen av rikdom fra barnefamilier og andre båtboere til et privat eiendomsfirma?

Oslo er en by preget av høye boligpriser og dermed mangel på bolig for mange. Jeg merker meg at representanter fra Høyre har kommet med forslag om å fjerne Color Line fra Hjortnes for å gi plass til flere boliger. Dette hadde kanskje gitt flere tusen boliger, men det hadde tatt tid å gjennomføre, og de fleste kan uansett bare bo i én bolig. Hva er galt med de potensielt 30-40 boligene som kunne vært i en båtboerhavn?

Hvorfor går kommunen til en passiv utleier?

Flertallet i bystyret har som mål å stanse private kapitalister fra å ta profitt fra drift av barnehager. Kan det være bedre å la private aktører drive fremleie av kommunale båtplasser? Er det verre at noen tjener penger på å passe på min sønn på dagtid enn at andre flerdobler leien for det stedet der han er de timene han ikke er i barnehagen?

Jeg har forståelse for at kommunen ikke vil drive en båthavn selv, og jeg har forståelse for at enhver løsning mot Filipstad må være midlertidig, da områdeplanen ennå ikke er avklart. Det jeg imidlertid sliter med å se, er at det skal være enklere for kommunen å forholde seg til en passiv utleier i form av et eiendomsselskap enn hva det ville ha vært å forholde seg til en midlertidig båtboerforening, med medlemmene boende på området.

Når det i tillegg er stor interesse for en båtboerhavn, og det er et politisk ønske om å ha flere boliger sentralt i Oslo, så må jeg gjenta mitt spørsmål: Hva er det kommunen søker å oppnå ved å gi denne leiekontrakten til et privat eiendomsfirma?

Da kontrakten skulle fornyes – var det en anbudsprosess? Ville det ikke vært rimelig at vi som bor i havnen hadde fått muligheten til å gi et tilbud?

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer