Fellesverket Mortensrud på 15-årsjubileet sommeren 2018. Foto: Oslo Røde Kors

— Hva skjer EGENTLIG på Mortensrud?

� Vi kan alle gjøre noe for å skape trygghet og stolthet i nærmiljøet på Mortensrud. En god start er å bli kjent med ungdommene, skriver Geir Tønnesen, leder for ungdomshuset Fellesverket Mortensrud.

Publisert

Dette debattinnlegget er en kommentar til et innlegg fra Ola Mannsåker, bydelsutvalgleder i Søndre Nordstrand. Innlegget tok for seg rapporter om salg av narkotika, slåsskamper, kriminelle gjenger og trusler ved Loftsrud skole på Mortensrud.

___________________________________________________

Oslo Røde Kors har stor medfølelse med lærerne på Lofsrud skole som slo alarm på grunn av vold og trusler blant elevene. Dette er en uholdbar situasjon som krever at nærmiljøet rundt skolen engasjerer seg. Vi ønsker å bidra inn i dette arbeidet.

For et par uker siden var det full ståhei på Oslo Røde Kors sitt ungdomshus på Mortensrud. Ungdommer flakket omkring og visste ikke hvor de skulle gjøre av seg. Det var ingen voldsepisode som hadde utløst denne stemningen. Det var derimot et tvillingpar fra Nordland, bedre kjent som Marcus og Martinus. Verdensstjernene hadde ytret et ønske om å henge sammen med Mortensrud-ungdommene denne ettermiddagen.

Det gjorde inntrykk å se hvor mye dette spontanbesøket betydde for ungdommene. Tenk at de kom akkurat til Mortensrud! Stedet som ungdommene våre har blitt glade i, til tross for levekårsutfordringer og negative mediebeskrivelser hvor det males med bred pensel og nyansene uteblir.

Et pusterom i ungdommenes hverdag

I et gammelt hvitmalt hus like ved Mortensrud senter har vi de siste 16 årene drevet et frivilligbasert fritidstilbud. Ungdommer i alderen 13-25 år kommer hit for å få et pusterom i hverdagen, treffe venner, få hjelp til lekser, spille Fifa eller gjøre andre aktiviteter. I fjor hadde vi besøk av 505 ungdommer som til sammen besøkte oss 4116 ganger.

De daglige møtene mellom ungdommene og de frivillige er verdifulle i seg selv. De frivillige ser kvalitetene som ungdommene har, og får innblikk i utfordringene de møter i hverdagen.

Åpent hus

Det er nettopp denne relasjonen og innsikten som motiverer de frivillige til å sette av en kveld i uka til å bli knust i bordtennis (eller vinne om du har vært frivillig en stund), hjelpe til med lekser eller ha en samtale over en kopp kakao.

Det skjer altså mye positivt på Mortensrud som går under radaren til medias søkelys. Men vi må gjøre mer! Vi ønsker oss flere frivillige fra nærmiljøet. Derfor vil vi sammen med andre rekrutteringsaktiviteter invitere til åpent hus på nyåret. Med flere frivillige på laget har vi bedre forutsetninger for å utvide åpningstidene i tråd med ønskene til ungdommene.

Inviterer til samarbeid

Jeg er enig med leder for bydelsutvalget, Ola Mannsåker, som 2. desember skriver til Vårt Oslo at denne saken krever et bredt og målrettet samarbeid. Derfor ønsker Oslo Røde Kors å invitere bydel Søndre Nordstrand og de andre samfunnsaktørene i området til et tettere samarbeid for å styrke og samkjøre ungdomstilbudet i bydelen.

Nå er det viktigere enn noen gang at vi bygger relasjoner mellom barn, ungdommer og voksne. Gjennom nysgjerrighet overfor hverandre kan vi styrke tilliten på tvers av aldre og livssituasjoner. Vi vil se mer av den stoltheten og entusiasmen som Mortensrud-ungdommene viste den dagen verdensstjernene banket på døra.

Powered by Labrador CMS