Mennesker på vei hjem fra etter femmila i Kollen i fjor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Holmenkollen Skifestival tar grep for å unngå nytt fyllekaos under folkefesten i Kollen

Kollen-femmila i 2018 huskes best for fyllekaoset og slåsskampene. Nå gjennomfører arrangørene en rekke tiltak for å hindre liknende hendelser.

Publisert

Slåsskamper, ulykker og fyllekaos overskygget fjorårets spennende femmil, hvor Dario Cologna spurtslo Martin Johnsrud Sundby i kampen som seieren. Flere ble sendt til sykehus etter T-baneulykker og slåsskamper. Totalt åtte personer ble skadd.

Nå setter Holmenkollen Skifestival i verk tiltak for at Kollen-lørdagen 9. mars går roligere for seg blant publikum. Et av grepene er at rennstart nå er satt til klokken 10, mot 14.30 i 2018. Dette for å unngå at folk rekker å bli alt for berusede innen rennet er i gang.

– Det skal være trygt, sikkert og hyggelig å være på skirenn i Holmenkollen, sier leder for Holmenkollen Skifestival, Kristin Vestgren Sæterøy. Hun har fått med seg Oslo kommune, politiet, Sporveiene og Ruter på en rekke tiltak for å hindre gjentagelse fra i fjor.

Slåsskamper, ulykker og fyllekaos overskygget fjorårets femmil i Holmenkollen. Nå setter Holmenkollen Skifestival i verk tiltak for at Kollen-lørdagen 9. mars går roligere for seg blant publikum. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Økt vakthold

Mer politi og vektere i marka og på viktige knutepunkter er blant tiltakene som iverksettes. I tillegg vil det være økt vakthold natt til lørdag for å sikre ro og orden.

Det vil kun være mulig å ta T-banen til Holmenkollen stasjon lørdag 9. mars, slik at publikum må gå resten av veien for å komme til løypa.

– Det at vi stopper på Holmenkollen stasjon har sammenheng med forholdene som er lenger opp. Frognerseteren (stasjon) er ikke noe egnet sted. Den tar ikke de lengre T-banetogene. Det blir uforutsigbart og ukontrollerbart, sa Cato Asperud, kommunikasjonssjef i Sporveien, som legger til at det blir ekspressbaner som går fra Majorstuen og rett opp til Holmenkollen.

Berusede folk blir bortvist

I Oslo vil politiet bortvise synlig berusede personer på T-banestasjonene.

– Vi støtter veldig de tiltakene som nå iverksettes. Det som skjedde i fjor var en logistikkutfordring. Det var fryktelig mye folk på én plass som bestemte seg for å komme seg ut av området samtidig. Det var ingen hjelpende faktor at mange var overstadig beruset, sier stabssjef i Oslo-politiet Martin Strand.

– Det skal være trygt, sikkert og hyggelig å være på skirenn i Holmenkollen, sier leder for Holmenkollen Skifestival, Kristin Vestgren Sæterøy, flankert av Roy B. Evensen

Publikum må ta ansvar

Arrangørene understreker at det også påligger publikum et stort ansvar.

– Det er ikke bare vi som har en jobb å gjøre, men alle her ute har også en jobb med å oppføre seg. De må følge med på dem de har med seg, passe på hverandre og kle seg godt. Det er vår oppfordring tilbake, sier Kristin Vestgren Sæterøy i Holmenkollen Skifestival.

Hun kunne ikke gi noen hundre prosent garanti for at det ikke oppstår problemer også i år.

– Garantere er alltid vanskelig. Vi gjør i hvert fall det vi kan for å unngå at det samme skjer, sier Sæterøy.

Jentene går lørdag, guttene søndag

I 2020 skal kvinnenes tremil arrangeres på lørdagen, mens guttas femmil gås søndag.

– Da skal også jentene få oppleve den fantastiske stemningen, og da håper vi også at publikum oppfører seg, uttaler Vestgren Sæterøy til NTB.

Mange reagerte på det som skjedde i Holmenkollen for ett år siden.

– Det ble en kontrastfylt helg. Det var to fantastiske dager med gode sportsopplevelser, og Kongen var til stede på sitt 70. Holmenkollrenn. Det var veldig bra, men det som skjedde lørdag ettermiddag og kveld var ikke bra, sa skipresident Erik Røste til NTB i etterkant.

Powered by Labrador CMS