DEBATT

Fra venstre: Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H), skolebyråd Julie Remen Midtgarden (H) og finansbyråd Hallstein Bjercke sier de vil prioritere barn og unge først.
Fra venstre: Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H), skolebyråd Julie Remen Midtgarden (H) og finansbyråd Hallstein Bjercke (V) sier de vil prioritere barn og unge først.

– Byrådet lovet å satse på Osloskolen. Hold løftene deres

Skolebehovsplanen framstår som lite gjennomtenkt. Den forringer tilbudet til Oslos barn og unge, både når det gjelder skolekapasitet, kvalitet og skolevei.

Publisert

Bli varslet om siste nytt i VårtOslo-appen: Last ned for iPhone her og Android her!

Utdanningsetaten har utarbeidet en skolebehovsplan på oppdrag fra byrådet. Oppdragsbrevet er ikke offentliggjort. For oss kan det se ut som oppdraget i større grad bygger på forutsetningen om å spare 22 milliarder i perioden, enn på faglige vurderinger av framtidige skolebehov.

Byrådets ambisjoner for skolesektoren er ifølge denne planen:

«Vi skal satse på skolen for å øke motivasjonen hos elever og lærere, slik at flere kan fullføre en utdanning, realisere sine drømmer og bidra til et bedre samfunn. Byrådet vil sikre skolene et økonomisk handlingsrom og skjermer skolene gjennom økonomisk krevende tider i budsjettet for 2025.»

Slik vi leser planen er ikke dette ivaretatt.

Blir flere barn

Skolebehovsplanen gjelder til 2045, det vil si at kapasitetsbehov vurderes for hele perioden, og ikke ut fra behov de nærmeste ti årene.

For å sitere den vedlagte befolkningsframskrivningen: «I framskrivingens mellomalternativ vil antall barn i barnehagealder øke igjen fra cirka 2027 og utover i framskrivingsperioden. For barn i skolealder ser vi den samme utviklingen, men med en forskyvning fram i tid slik at nedgangen snur til vekst fra 2033.»

Tar vi tallene på alvor, vil nedbygging nå føre til unødvendig store utgifter på slutten av planperioden, når kapasiteten må bygges opp igjen. 20-årsperspektivet må derfor legges til grunn, ikke elevtallet de nærmeste ti årene.

Undervurderer

Området Skøyen, Smestad, Majorstuen og Marienlyst har fortsatt utbyggingspotensial. For eksempel er NRK-tomta solgt, og det planlegges å bygge mange boliger både der og i Skøyen-området.

Slike prosjekter blir det ikke tatt høyde for i planens befolkningsframskrivinger. Erfaring viser at Oslo kommune tidligere har undervurdert antallet barnefamilier som følge av slike prosjekt.

Virker lite gjennomtenkt

I Frogner bydel er det forslag om å gjøre Majorstuen skole om til en ren ungdomsskole, og å flytte barnetrinnet til Skøyen skole i Ullern bydel.

Skøyen skole var en liten skole da den ble tatt i bruk i 1998. Skolen har i dag rundt 740 elever og har ikke ledig kapasitet. Alternative løsninger er ikke beskrevet.

Denne endringen samsvarer dårlig med målet om at «Skoletilhørighet i grunnskolen skal legge til rette for nærskoler. Ved utforming av inntaksområder vil avstander, trygge skoleveier og områdets naturlige nærområde vektlegges.»

Dette er bare ett av flere eksempler på at planen virker lite gjennomtenkt.

Sårt tiltrengt

Skolebehovsplanen sier at endringen vil «få konsekvenser for musikktilbudet ved Majorstuen skole», men sier ikke hvordan det skal løses.

Den planlagte barne- og ungdomsskolen på Hoff er foreslått tatt ut av planen. De vestlige bydelene mangler idrettshaller og fritidsarenaer, den integrerte hallen som var en del av disse planene ville ha økt kapasiteten betydelig.

Idrettslag og foreninger har sett fram til å få en sårt tiltrengt arena for aktiviteter i nærmiljøet. Denne skrotingen skjer samtidig som planen viser til behov for arealreserve i området på grunn av forventet høyere elevtall mot slutten av perioden.

Sats på skolen

Skolebehovsplanen framstår som lite gjennomtenkt. Den forringer tilbudet til Oslos barn og unge, både når det gjelder skolekapasitet, kvalitet og skolevei.

Høyre og Venstre lovet å satse på skolen, men denne planen viser det motsatte. Vi forventer nå at byrådet holder det de har lovet.

Da må videre behandling bygge på fakta, og sikre at alle barn og unge får like muligheter til å lære, utvikle seg og leve gode liv, i tråd med byrådets eget mål og ambisjon.

Powered by Labrador CMS