Denne våren begynner Tigerstadsteatret å turnere på Oslos skoler og byens delbydeler med Tigerbussen. Hilde Brinchmann og Wenche Viktorsdatter Paulsen (t.v) var inspirert av skilandslagets smørebuss da de laget Tigerbussen.

– Siden mange barn aldri får gått i teater, er teatret nødt til å oppsøke barna. Tigerbussen kommer

I mars kommer Tigerstadsteatret med Tigerbussen, som ikke er en vanlig buss, men en rullende scene som skal spre glede, kultur og kunst til barna i byen.

Publisert

– Visjonen vår er at alle barn og unge i Oslo skal få oppleve teater. Det er veldig mange barn som ikke blir tatt med til teatret, sier Hilde Brinchmann. Hun forteller at prosjektet er tuftet på barnekonvensjonens paragraf 31, om at alle barn har rett til kunst og kultur.

Brinchmann og Wenche Viktorsdatter Paulsen står bak prosjektet. Begge er utdannet ved Dramatiska Institutet i Stockholm. De kom tilbake fra Sverige med drømmen om å tilby kunst til alle barn, uavhengig av miljø og bakgrunn.

Dessverre fantes det ingen institusjon som tilbød dette i Oslo. Etter å ha jobbet sammen på Riksteatret i flere, år bestemte de seg i 2015 for å starte et barneteater: Tigerstadsteatret.

Wenche Viktorsdatter Paulsen (t.v) og Hilde Brinchmann står bak Tigerbussen, som vil rulle i Oslos bydeler fra mars av.

Tigerbussen oppstår

– Visjonen vår er at alle barn og unge i Oslo skal få oppleve teater. Det er veldig mange barn som ikke blir tatt med til teatret, for eksempel på grunn av penger eller tradisjon. Derfor er teatret nødt til å oppsøke barna, sier Hilde.

Noen år etter teaterets oppstart i 2015 begynte de to å tenke på hvordan de kunne utvikle en scene som kommer til barna i stedet for at barna kommer til teateret.

Så, et par år senere, oppsto ideen om en buss som et svar på spørsmålet om hvordan man kan nå alle. Hilde og Wenche ble inspirert av skilandslagets smørebuss, en trailer som kan utvides.

Her fra urpremieren til Tigerbussen kommer! ved Vahl skole på Grønland, våren 2018.

Et teater i en buss

Etter å ha tatt kontakt med det svenske selskapet Expomobil, fikk Tigerstadsteatret leie en trailer til pilotprosjektet «Tigerbussen kommer», i 2018. Forestillingen var en stor suksess og ga motivasjonen til å gå videre med prosjektet.

Traileren var en bra start, men den var dessverre ikke tilpasset teater. Den var laget som en messetrailer, manglet garderober og var ikke lydtett. Om prosjektet skulle fortsette, var det behov for en ekte scene.

Derfor bygges det nå en ny trailer som er laget spesielt for Tigerstadsteatret. Den nye Tigerbussen kan utvides og få et indre scenerom på 6x8 meter. Publikum kommer inn i bussen og får oppleve teater som i en profesjonell black box-scene.

Korona stopper ikke Wenche Viktorsdatter Paulsen (t.v) og Hilde Brinchmann fra å turnere med teaterbussen.

Et dyrt prosjekt

Selv om politikerne har vært veldig positive til ideen, tok det flere år å finansiere traileren til sju millioner kroner. Takket være Kulturrådets Arena, kulturetaten, Sparebankstiftelsen DnB og Bergenstiftelsen blir prosjektet nå gjennomført.

Korona har kommet i veien for flere forestillinger så langt i år, men Hilde og Wenche er forberedt på å tilpasse seg. – Vi vil masse og krysser fingrene for at bussen får kjøre og at Tigerbussen blir til stor fornøyelse for barn og unge i Oslo.

Tigerstadsteatret har tidligere satt opp forestillingene Tigerstadskids, To Hjem, TIGERBUSSEN kommer! og Heddapris-vinneren Ingenting.

Powered by Labrador CMS