Det rullende teateret Tigerbussen er et av prosjektene som Oslo Nye Teater og Tigerstadsteatret har samarbeidet om. Nå som samarbeidet avsluttes, fører det til en usikker fremtid for bussen.

Tigerstadsteatret og Oslo Nye Teater bryter samarbeidet: — En veldig trist nyhet å dele

Etter fem års partnerskap, har Tigerstadsteatret valgt å bryte samarbeidet de har hatt med Oslo Nye Teater. Flere forestillinger for barn og unge går en usikker fremtid i møte. — Vi står i en komplisert økonomisk situasjon, forklarer Oslo Nye Teaters fremtidige teatersjef.

Publisert

Samarbeidet mellom barn- og ungdomsteateret Tigerstadsteatret og Oslo Nye Teater staret allerede i 2017. Siden den gang har de samarbeidet om forestillinger for barn og unge, en til to ganger i året.

Blant annet har Tigerstadsteatret i løpet av forholdet hatt ungdomsforestillinger på Oslo Nye Teaters scene Trikkestallen, og de har sammen drevet det populære, rullende teateret for barn, Tigerbussen.

Nå bryter de samarbeidet. Verken forestillinger for ungdom på Trikkestallen eller planlagte kostnader for Tigerbussen, er på kalenderen for 2023.

— En overraskelse

Runar Hodne blir ikke teatersjef på Oslo Nye Teater før ved årsskiftet, men kan fortelle at samarbeidet har vært bra. Likevel er han overrasket over bruddet.

— Vi var innstilt på å fortsette det samarbeidet, og vi hadde en slags avtale om det, så da de valgte å bryte med oss, kom det som en overraskelse, sier han.

— Vi var innstilt på å fortsette det samarbeidet, forteller teatersjef i Oslo Nye Teater, Runar Hodne.

Det var Tigerstadsteatret som tok initiativet til å bryte samarbeidet, etter at partene ikke kom til enighet om en fremtidig samarbeidsavtale, som ville innebære følgende:

  • Én produksjon for barn i Tigerbussen, våren.
  • Én produksjon for ungdom på Trikkestallen, høsten.
  • Deling av produksjonskostnader 50/50.
  • Hver part skulle stille med egen arena.

— En trist nyhet

Da Oslo Nye Teater ikke kunne gå med på alle punkter, valgte Tigerstadsteatret å sette en strek på det fem år lange partnerskapet.

— Dette er en veldig trist nyhet å dele, sier teatersjefen i Tigerstadsteatret.

— De ville heller ikke gå inn på en mindre deling av kostnader. Ei heller si om vi kunne få tilgang på Trikkestallen for å lage teater for ungdom i hverken 2023 eller 2024, skriver Hilde Brinchmann, teatersjef og daglig leder for Tigerstadsteatret, i en e-post til VårtOslo.

Teatersjef og daglig leder Hilde Brinchmann (t.v.) og styreleder Wenche Viktorsdatter Paulsen i Tigerstadsteatret, sier de ønsker forutsigbarhet og langsiktighet i et samarbeid med Oslo Nye Teater, noe teateret ikke lenger ga.

Kunne ikke legge en sånn pot på bordet

For Runar Hodne ville dette føre til større produksjonskostnader, noe som ikke ville være bærekraftig for Oslo Nye Teater.

— Vi har sagt at vi ønsker å fortsette samarbeid med Tigerbussen, men har ikke økonomisk forutsetning til å fortsette med ungdomsforestillingen. Vi kan altså ikke gå med på en firedobling, som de ønsket, forklarer Hodne.

— Tigerstadsteatret ønsker tilgang på en blackboxscene for å kunne lage forestillinger for ungdom i den formen de ønsker. Det ville gjort beslag på Oslo Nye Trikkestallen i et omfang som hadde umuliggjort det å opprettholde tilbudet vårt for de aller minste, fortsetter han.

Oslo Nye Teater var tidligere bare kjent som Det Nye Teater, og driver fire teaterscener i bye, blant annet Trikkenstallen i Torshovgata. Hovedscenen derimot, ligger i Rosenkrantzgate 10.

— Ønsker ikke ene firedobling

— Folk er seine med å komme tilbake til teateret etter korona, og med en galopperende prisvekst, står vi i en komplisert økonomisk situasjon. Så teateret kunne ikke legge en sånn pot på bordet, sier sjefen for Oslo Nye Teater.

Brinchmann derimot, hevder at Hodnes kommentar om at de ønsker en firedobling, ikke stemmer.

— At vi ønsker en firedobling av tidligere satsning, stemmer ikke. Tidligere satsing fra Oslo Nye Teater har vært variabel. Vi ønsker forutsigbarhet og langsiktighet, og at produksjonskostnadene skal deles 50/50, sier hun.

— Vi mener det er det minste vi kan kreve, som et lite kompani som mottar betydelig mindre driftsstøtte enn Oslo Nye Teater, fortsetter Brinchmann.

Ikke mindre ambisiøst

Hodne sier han fortsatt er åpen for dialog for å komme frem til en løsning, men at det per nå ser tvilsomt ut. — Vi har invitert dem til å komme tilbake og snakke om arbeidet, påpeker han.

Hodne synes fortsatt det er synd med en usikker fremtid for barne- og ungdomsproduksjonene de samarbeidet om, spesielt Tigerbussen. — Det er et gratistilbud som er helt fantastisk. Vi i Olo Nye Teater har gjort en betydelig innsats de site årene, fordi det er noe vi vil støtte, sier han.

— Det er rett og slett veldig trist å tenke på at det ikke blir noe mer samarbeid. Men hvis de ikke vil snakke mer med med oss, så har vi en bred og stor satsning for barn og unge også uten dem. Vi er selvfølgelig ikke mindre ambisiøse dersom de velger å opprettholde bruddet, avslutter Hodne.

Utelukker ikke samarbeid i framtida

Brinchmann i Tigerstadsteatret er ikke selv mer optimistisk, men ønsker også å påpeke at det er en mulighet for et fremtidig samarbeid.

— Hvis ledelsen ved teateret kommer med en avtale i fremtiden som gir oss den forutsigbarheten vi trenger for å planlegge scenekunst for barn og unge, vil vi selvfølgelig vurdere det, forklarer Brinchmann.

— Vi lager ikke teater for den voksne billettkjøper, og vår drift er ikke basert på billettinntekter, fortsetter hun.

Powered by Labrador CMS