Forestillingen begynner med sang og dans på begynnelsen av 1700-tallet.

I kveld vender brennende engasjerte Akerselva kultur- og teaterlag tilbake til Prindsen

Amatørene i Akerselva kultur- og teaterlag forteller historier fra Oslo på stedene hvor historien faktisk skjedde. Nå returnerer de til Prindsen etter 20 år. Stedet har en helt spesiell betydning for teaterlaget.

Publisert

Akerselva kultur- og teaterlag er en amatørteatergruppe som formidler oslohistorie gjennom vandreteater-oppsetninger rundt omkring i hele byen. Denne uken returnerer de til bakgården til Prinds Christian Augusts Minde i Storgata, kjent som «Prindsen» eller «de fattiges kvartal» på folkemunne.

Akerselva kultur- og teaterlag forteller historier fra Oslo på stedene hvor historien faktisk skjedde, og på Prindsen er det mer enn nok historie å ta av. Forestillingen belyser tematikken rundt utenforskap og tar publikum med på en reise som spenner fire århundrer, fra slutten på 1700-tallet helt opp til i dag.

Maja Kobøl, Sebastian Gåsemyr Staalelsen og Jørgen Foss som Columbine, Harlekin og Pantalone.

Helt spesiell betydning

Prindsen har også en helt spesiell betydning for kultur- og teaterlaget, siden det var der de satte opp sin aller første forestilling i 2002. Blant de over 30 skuespilleren som skal i ilden denne uken, er det flere som var med helt i starten for 20 år siden.

Blant dem er Fred Borg, som etter en lang yrkeskarriere som agronom og tømmermester ble bitt av skuespillbasillen på sine eldre dager. Fred har vært i ensemblet til både Nationaltheatret og Det Norske Teater, men synes det er noe eget med å spille utendørs vandreteater.

Fred Borg var med da Akerselva kultur- og teaterlag satte opp sin første forestilling på Prindsen for 20 år siden.

I flere år har han spilte han rikskansler Arne Aslaksson i Maridalsspillet om Svartedauden. I Prindsen skal han spille flere ulike roller, inkludert general Carl Fredrik Bielefeldt som var en av Kristianias rikeste menn og kjøpte opp Mangelsgården og området rundt i 1796, året historien i vandrestykket starter.

Kristian Larsson bidrar med musikk gjennom hele forestillingen. Ulike scener blir akkompagnert med ulike instrumenter, inkludert gitar, trekkspill og keyboard.

Må by på seg selv

I år guides publikum gjennom historien av en gjøglergruppe bestående av de tre Commedia dell'arte-figurene Pantalone, Harlekin og Columbine, spilt av henholdsvis Jørgen Foss, Sebastian Gåsemyr Staalesen og Maja Kobøl.

Sebastian Gåsemyr Staalelsen, Jørgen Foss og Maja Kobøl som Harlekin, Pantalone og Columbine.

I likhet med Fred startet Jørgen også sin skuespillerkarriere på starten av 2000-tallet i NRK serien «Skole» (2004) og spillefilmen Pitbullterje (2005). I dag er han nok mer kjent for sin rolle som leder av Norges Handikapforbund og nestleder av arbeidsutvalget i bydel Sagene som representant for Arbeiderpartiet.

Spurt om han ser noen likheter mellom det å være skuespiller og politiker, så svarer han: – Begge deler handler om å by på seg selv. Både som folkevalgt og i amatørteateret kommer mennesker fra hele byen sammen for å skape noe i fellesskap.

Sebastian Gåsemyr Staalelsen, Jørgen Foss og Maja Kobøl tar en pause fra rollen som gjøglere.

Asyl for Laura Min

Etter åpningsscenen fra 1796 tar gjøglerne med publikum gjennom til sammen 13 ulike tablåer. Siden stiftelsen «Prinds Christian Augusts Minde» kjøpte Mangelsgården i 1812 har området hatt mange ulike bruksområder, blant annet som arbeidsanstalt, fattighus og institusjon for mennesker med sterke psykiske lidelser.

En av de historiske figurene som publikum får møte er Laura, søsteren til Edvard Munch, som til tider var innlagt på det som den gangen het Oslos kommunale Asyl. En annen kobling til kunsthistorien er fra 1880-tallet, da området huset politilegens visitlokaler som Christian Krohg foreviget i sitt kjente maleri «Albertine i politilægens venteværelse».

Fred Borg har flere roller i stykket. I denne scenen spiller han oppsynsmann.

Billetter er tilgjengelig

I dag huser området blant annet sprøyterommet i Oslo, boliger for mennesker med rusproblemer og Aktivitetshuset Prindsen, som driftes av Kirkens bymisjon. I forestillingen blir Prindsens moderne historie blant annet representert med et utdrag fra boken ««PETTER UTELIGGER – En fortelling fra gata».

Her blir Laura Munch innlagt på Kristiania kommunale Asyl.

Forestillingen spilles fra onsdag 19.10 til lørdag 22.10 og det er mulig å kjøpe billetter i døren. Forestillingen er skrevet av Anita W. Selboe, Ane Karoline Gilleberg, Anne Marie Heidum, Tove E. Rossnæs, Tone Hoemsnes, Tove S. Christiansen og Anne-Marthe Lund Engnes (som også har regi på stykket).

Powered by Labrador CMS