Området Brugata/Storgata i Oslo regnes som en av byens åpne russcener. Byrådet skal i høst vurdere om det skal etableres et eget friområde for rusmiljøet i hovedstaden.

Oslo ser til Bergen og København når eget friområde for rusavhengige vurderes

Byrådet i Oslo skal i høst bestemme om Oslo skal få et eget friområde for rusavhengige. København, Aarhus og Bergen er blant byene som har slike løsninger.

Publisert

Siden 1960-tallet har det eksistert områder betegnes som åpne russcener i hovedstaden. I dag er Brugata/Storgata, Vaterland og Urtegata regnet som slike områder.

I fjor gikk bystyret inn for forslaget om et skjermet friområde for rusmiljøet i Oslo. Værestedsrapporten fra velferdsetaten danner grunnlaget for byrådet når saken skal avgjøres i høst, skriver Aftenposten.

Ser til Tyskland, Østerrike og Danmark

Flere europeiske byer har etablert ulike typer væresteder. Rapporten tar ikke stilling til hvor et slikt friområde skal plasseres, men ser til ulike modeller i Hamburg i Tyskland, Wien i Østerrike, Zürich i Sveits, København og Aarhus i Danmark og Bergen.

– Man får et område der man kan være i fred uten å forstyrre andre, men det er også større fare for et hardere miljø med mindre kontroll og mer vold, heter det i rapporten.

Samtidig vil et slikt friområde redusere dagens åpne russcener og gjøre at disse områdene oppleves tryggere, men «det er høyst usikkert om åpne russcener vil forsvinne selv om man oppretter et utendørs værested», heter det videre.

Powered by Labrador CMS